Cancerul la sân poate fi provocat de fracturarea hidraulică, arată un studiu recent
alte articole
Fracturarea hidraulică (fracking) este asociată cu cancerul la sân, sugerează cercetări recente.
Substanţele chimice folosite la această metodă de extracţie a petrolului şi gazelor provoacă diviziunea necontrolată a celulelor mamare în cazul şoriceilor adulţi, susţine un studiu american.
Potrivit unor cercetări anterioare, cancerul este cauzat de creşterea necontrolată a celulelor, ceea ce are ca rezultat formarea tumorilor.
Această diviziune celulară are loc atunci când şoriceii sunt expuşi la un nivel al substanţelor chimice echivalent cu cel descoperit în apa de băut în zonele afectate de fracturarea hidraulică, precizează studiul.
Fracturarea hidraulică este o problemă dezbătută în Marea Britanie şi în alte ţări. Opozanţii acestei tehnologii au declarat că vor continua să protesteze împotriva operaţiunilor planificate în Kirby Misperton, comitatul britanic North Yorkshire, până când dă faliment firma de energie responsabilă.
Controversatul proces implică forarea pământului şi, ulterior, introducerea unui amestec de substanţe chimice cu mare presiune pentru a elibera gazul şi petrolul blocat în roci.
Opozanţii fracking-ului susţin că substanţele chimice care pot provoca diferite forme de cancer şi care sunt folosite în această metodă ar putea contamina sursele locale de apă.
Cercetători de la Universitatea din Massachusetts au expus şoricei femele gestante la patru tipuri de doze care conţineau 23 de substanţe chimice folosite în general în fracturarea hidraulică.
Aceste substanţe chimice au fost adăugate în apa de băut a rozătoarelor.
Apoi, cercetătorii au analizat ţesutul mamar al puilor la 21 de zile, înainte de atingerea pubertăţii şi la 85 de zile, când se consideră că şoriceii ating vârsta maturităţii.
Potrivit cercetătorilor, cele mai slabe două doze chimice investigate reprezintă echivalentul cantităilor de substanţe chimice descoperite în apa potabilă a zonelor expuse fracking-ului.
Cea mai mare doză folosită corespunde acelor cantităţi de substanţe prezente în apele reziduale ale industriei fracking-ului.
De asemenea, rezultatele arată că expunerea la substanţele chimice utilizate în fracking în timpul gestaţiei şoriceilor nu produce o modificare a ţesuturilor mamare la vârsta de 21 de zile.
Totuşi, în perioada de început a maturităţii acestor rozătoare expuse, apar “straturi excesive” de celule care cresc într-un ritm rapid.
Cercetătorii susţin că descoperirile sugerează că glanda mamară este sensibilă la amestecurile de substanţe chimice folosite [în fracking], atunci când este vorba de niveluri de expunere relevante pentru mediul înconjurător.
La începutul acestei luni, unii oameni de ştiinţă au sugerat că un factor major al cutremurele provocate de om care au zguduit statul american Oklahoma este adâncimea la care este injectat în pământ lichidul pentru fracking.
Ei au analizat peste 10.000 de puţuri de injecţie, unde sunt pompate anual 44 miliarde de litri de fluide.
Statul Oklahoma a fost marcat de o explozie de cutremure în ultimii câţiva ani, în 2015 fiind înregistrate aproximativ 800 de cutremure cu magnitudine 3,0, potrivit oamenilor de ştiinţă. Aceste seisme pot provoca pagube clădirilor.
Experţii au determinat în urmă cu mulţi ani că, de fapt, cutremurele pot fi provocate prin procese industriale, precum fracturarea hidraulică.