Studiu: O nouă analiză de sânge ar putea reduce numărul deceselor

Un nou test de sânge, elaborat pentru detectarea timpurie a opt tipuri frecvente de cancer, ar putea reduce numărul deceselor provocate de această afecţiune.
Un cercetător lucrează în laborator (PHILIPPE HUGUEN / AFP / Getty Images)
Georgette Neagu
22.01.2018

Analiza non-invazivă, denumită CancerSEEK, caută în mod simultan prezenţa cancerului ovarian, mamar, de ficat, de stomac, de pancreas, de esofag, de colon şi de plămâni, diagnosticând tumorile, înainte de răspândirea acestora, potrivit Euronews.

Testul, care a fost condus de cercetători americani de la Johns Hopkins University, împreună cu cercetători australieni şi italieni, analizează proteine cheie şi mutaţii genetice care apar în mod obişnuit, în cazul îmbolnăvirii de cancer.

"Testul reprezintă, în cercetările legate de cancer, următoarea etapă de trecere de la stadiul târziu al bolii la stadiul de început, care va fi de o importanţă crucială în reducerea deceselor provocate de cancer, pe termen lung", a notat cercetătorul american Bert Vogelstein.

Oamenii de ştiinţă speră că testul va putea fi efectuat pentru mai puţin de 500 de dolari.

Cercetătorii afirmă că au luat probe de la 1.005 persoane care aveau unul dintre tipurile de cancer, iar CancerSEEK a putut identifica cu precizie tumorile în 70% dintre cazuri - 98% în cazul tumorilor ovariene şi 33% în cazul celor mamare.

Au fost testate şi 812 persoane fără niciun istoric de cancer, pentru a vedea frecvenţa rezultatelor "fals-pozitive". Şapte dintre pacienţii sănătoşi au fost testaţi pozitiv. Studiul a fost publicat în această săptămână în revista Science.

Într-un comunicat, co-autorul studiului, cercetătorul australian Peter Gibbs, a declarat că testul este necesar de urgenţă, pentru că ratele de mortalitate din cauza cancerului sunt direct legate de stadiul în care se află boala în momentul diagnosticării.

"Chiar dacă au fost deja dezvoltate teste de screening pentru unele tipuri de cancer şi sunt asociate cu un diagnostic timpuriu şi un prognostic mai bun, pentru multe tipuri de tumori nu există niciun test de screening eficient. Testele deja disponibile pot fi neplăcute, pot avea riscuri asociate, asimilarea poate fi scăzută, iar fiecare test poate verifica doar câte un singur tip de cancer", a notat profesorul Gibbs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor