Studiu: Salariile românilor sunt cu 13 ani în urma polonezilor

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Studiile analiştilor economici arată că salariile actuale ale românilor sunt echivalentul salariilor polonezilor de acum 13 ani. Salariul mediu brut din România este astăzi echivalentul câştigului înregistrat în anul 2001 în Polonia, iar PIB-ul pe cap de locuitor este, la noi, cu 7 ani în urma polonezilor, potrivit Adevărul.

Un studiu al grupului financiar Erste Group Research, proprietarul Băncii Comerciale Române (BCR), prezentat la sfârşitul săptămânii trecute, arată că românii sunt cu 5 până la 13 ani în urma polonezilor la principalii indicatori ai vieţii economice şi sociale.

Cel mai mare decalaj este înregistrat la salariul mediu brut, întrucât în România acesta este acum de cca 2.400 de lei, adică mai puţin de 550 de euro, iar în Polonia este de aproape 900 de euro.
„Avem un decalaj de dezvoltare de 13 ani faţă de Polonia din punctul de vedere al câştigului salarial, ceea ce înseamnă că salariul mediu înregistrat astăzi în România se câştiga în Polonia în urmă cu 13 ani. Acest decalaj ar putea fi explicaţia pentru care suntem atât de mult rămaşi în urmă cu salariile”, a precizat economistul Radu Crăciun.

Faţă de anul 1989, economia Poloniei are acum o creştere de peste 120%, în timp ce România abia a ajuns la un plus de 75%.

Polonia nu a avut recesiune economică în perioada crizei globale din 2008-2010, iar în anii '90 a aplicat reforme pe care noi le considerăm şocante, iar rezultatele se văd acum.

Referitor la investiţiile străine, în România volumul acestora pe cap de locuitor este de aproximativ 3.000 de euro, valoare care în Polonia era înregistrată în perioada 2008-2010. În prezent, investiţiile străine din Polonia se ridică la 4.500 şi 5.000 de euro pe cap de locuitor.

Autorii studiului susţin că pentru aceste decalaje sunt vinovaţi românii. Printre cauzele identificate sunt „pierderea unor oportunităţi unice“, un „brand de ţară mai puţin favorabil României“, politici publice care „nu încurajează nici investiţiile străine, nici absorbţia fondurilor europene“ şi „reforma lentă a sistemului educaţional“.