Un cunoscut economist francez critică arhitectura politică a UE

(photos.com)

Cunoscutul economist francez Thomas Piketty critică lipsa de coeziune în cadrul Uniunii Europene, într-un interviu acordat săptămânalului german Die Zeit, informează agenţia de presă Ria Novosti.

'Eu cred că Uniunea Europeană nu este construită în mod corect. Nu avem instituţii corespunzătoare', susţine Piketty, profesor la Şcoala de Economie din Paris ( École d'Economie de Paris), dând ca exemplu problema secretului bancar în Elveţia.

Europa aşteaptă ca SUA să oblige Elveţia să dezvăluie secretul bancar. Doar sancţiunile americane împotriva băncilor elveţiene au determinat-o să se angajeze să renunţe la acesta, în timp ce Franţa şi Germania sunt mult mai afectate de secretul bancar elveţian decât Statele Unite, afirmă el.

Europenilor le place mai mult să vorbească decât să acţioneze, mai spune expertul francez, autor al bestsellerului 'Capitalul în secolul XXI', de aceea, în opinia să, nu se poate ajunge la un acord în multe probleme financiare şi fiscale în cadrul UE.

'Dacă nu vom acţiona mai strâns împreună atât în probleme politice, cât şi în cele financiare şi economice, vom bate pasul pe loc', avertizează economistul menţionat, adăugând că în loc de aceasta ţările europene încearcă să se întreacă una pe alta, de exemplu în ceea ce priveşte impozitul corporativ.

Thomas Piketty afirma că reprezentativitatea în instituţiile europene şi acestea însele nu sunt perfecte. Europa trebuie să devină mai democratică, pledează el.

'De ce o ţară ca Germania, cu o populaţie de 80 milioane de locuitori, trebuie să fie reprezentată de un singur vot în Consiliul Uniunii Europene (denumit uneori şi Consiliul de miniştri). Trăim cu iluzia că Parlamentul European, Consiliul de Miniştri al UE, Comisia Europeană, că toate aceste instituţii funcţionează, dar nu este aşa. Arhitectura politică a UE este un monstru', opinează profesorul Thomas Piketty, pledând pentru reformarea lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe