Studiu: Legătura dintre Facebook şi unele regiuni ale creierului
alte articole
Numărul de prieteni pe care cineva îi are pe Facebook, este legat de mărimea unor regiuni din creier, şi poate reflecta numărul de prieteni reali pe care îi poate avea persoana, potrivit studiilor University College of London (UCL).
Studiul nu este unul cauzal, însemnând că cercetătorii nu pot stabili dacă unii oameni au, în mod natural, mai mulţi prieteni şi unele regiuni din creier mai mari, sau dacă, având mai mulţi prieteni “virtuali” se dezvoltă acele regiuni din creier.
“Reţelele de socializare online au o influenţă uriaşă şi, totuşi, înţelegem prea puţin impactul pe care îl au acestea asupra creierelor noastre”, afirmă cercetătorul Geraint Rees într-o declaraţie de presă. “Aceasta a condus la o mulţime de speculaţii neîntemeiate despre influenţa negativă a Internetului asupra noastră.”
Echipa a studiat tomografiile cerebrale a 125 de studenţi, utilizatori Facebook, şi a comparat datele cu dimensiunile reţelei lor de prieteni, atât cea online, cât şi cea din viaţa reală. Au consolidat aceste descoperiri, adăugând încă un grup de 40 de studenţi.
Au găsit o puternică legătură între numărul de prieteni de pe Facebook şi cantitatea de materie cenuşie din patru zone ale creierului, inclusiv nucleul amigdaloid, care asistă în procesarea emoţiilor şi a memoriei.
Dimensiunile celor trei regiuni sunt de asemenea corelate cu reţelele de socializare online însă, aparent, nu şi cu reţelele din viaţa reală.
Una din acestea, prin şanţul temporal superior, ajută la percepţia obiectelor în mişcare, în timp ce cortexul entorhinal a fost asociat memoriei şi navigării, inclusiv prin reţelele de socializare online. În plus, girusul temporal mediu este implicat în percepţia stimulilor sociali.
“Am descoperit nişte regiuni de interes din creier, care par să fie legate de numărul de prieteni pe care îi avem - atât reali, cât şi virtuali”, a afirmat co-autorul studiului, Ryota Kanai.
“Întrebarea de interes acum este, dacă aceste structuri se schimbă în timp - această schimbare ne va ajuta să răspundem la întrebarea dacă Internetul ne schimbă creierul?”
Reţelele de socializare online au o influenţă uriaşă şi, totuşi, înţelegem prea puţin impactul pe care îl au acestea asupra creierelor noastre. (Geraint Rees)
În afară examinării structurii creierului, cercetătorii au mai studiat dacă există o legătură între mărimea reţelei online de prieteni a unei persoane şi reţeaua din viaţa reală.
Răspunsurile studenţilor la întrebările studiului implică faptul că numărul de prieteni online este legat de numărul de prieteni din viaţa reală pe care îi au.
“Descoperirile noastre susţin ideea că majoritatea utilizatorilor Facebook folosesc site-ul pentru a-şi sprijini relaţiile sociale existente, păstrând sau întărind aceste prietenii, mai mult decât a crea reţele de prieteni virtuali, complet noi”, afirmă Rees.
“Studiul nostru ne va ajuta să înţelegem cum interacţiunile noastre cu lumea sunt mijlocite de reţelele sociale”, a explicat Rees. “Aceasta ne va permite să punem întrebări inteligente despre relaţiile dintre Internet şi creier-întrebări ştiinţifice, nu politice.”
Un alt studiu a demonstrat că nucleul amigdaloid este, de asemenea, mai mare la persoanele cu o mai mare reţea de prieteni reali.
Studiul “Mărimea reţelei de socializare online se reflectă în structura creierului”, a fost publicat în Referatele Societăţii Regale.