Cel mai amendat protestatar din Victoriei a stârnit un tsunami pe reţelele de socializare

Protest in Piata Victoriei. In imagine Cristian Dide.
Protest in Piata Victoriei. In imagine Cristian Dide. (Mihut Savu / Epoch Times)

Mihai Cristian Dide, cel mai amendat protestatar din Piaţa Victoriei, a stârnit un adevărat tsunami pe reţelele de socializare după reacţia sa la ştirea privind moartea unei femei jandarm din Suceava.

În vârstă de 40 de ani, jandarmeriţa a fost lovită de o maşină chiar pe trecerea de pietoni, iar fetiţa ei de un an şi jumătate a suferit leziuni grave şi se află în comă la spital.

"One more down! Du-te după Giani", a fost reacţia lui Dide.

Imediat au început să curgă comentariile, mulţi dintre prietenii lui de pe Facebook criticând vehement ieşirea.

"Nu este comentariul pe care îl aşteptam. Până în final a murit un om nevinovat, o femeie care avea un copil mic, atât de jos ai ajuns?? Să îţi fie ruşine! Cu toată ura pe care o am faţă de evenimentele din 10 august, nu mă pot bucura de tragedia unui om care nu a făcut nimic", i-a transmis Mihaela.

"Pentru mine a murit un jandarm. Scuza asta că avea un copil nu mai ţine... Şi Stalin a avut copii, Bin Laden a avut copii, şi ei tot oameni au fost. Câţi oameni au omorât cei de mai sus?", a fost replica lui Dide.

"Să-ţi fie ruşine! Oameni ca tine sunt precursorii torţionarilor. Sper să ajungi unde ţi-e locul!", i-a transmis alt internaut lui Dide.

"Oare cum ai putut ca „om” să te bucuri, să râzi de moartea unei OM, indiferent cine ar fi fost acel OM, de moartea unei femei nevinovate şi de copilaşul acesteia nevinovat, aflat în comă la spital? Cum? Şi chiar dacă acea femeie ţi-ar fi făcut cel mai mare rău ţie sau indiferent cui, tot n-ai fi putut să te bucuri de o viaţă retezată, spulberată şi de viaţa unui copilaş aflat la graniţa dintre moarte şi viaţă, care şi dacă Doamne Ajută să scape cu viaţă, rămâne fără Mamă. Mă întreb oare ce-o fi fost în sufletele familiei acestei femei-mamă-fiică-soţie-jandarm, care a citit postarea ta, postare care pe mine m-a făcut să plâng cu multe lacrimi amare. Deşi iniţial am crezut ca mulţi alţii că lupţi împotriva nedreptăţii de orice fel, alături de #rezist, ai dovedit cu vârf şi îndesat că pentru tine moartea unui OM, indiferent cine este acel OM, nu este tot o Nedreptate, deşi moartea unui OM, este Cea Mai Mare Nedreptate în comparaţie cu toate nedreptăţile Vieţii. În faţa acestui gest grotesc, incalificabil, ai demolat şi ruinat într-o clipă tot ce-ai construit, Dezumanizare extremă, ură extremă, la asta ai ajuns din păcate! Extremitatea Urii este ca şi acidul, distruge tot ce este în interior, apoi tot ce este în jur! (...) Nu poţi, NU ai nici un Drept să urăsti toţi trandafirii Cristian-Mihai Dide, dacă te-ai înţepat într-un spin!", i-a scris Lenuţa lui Dide.

Şi comentariile au continuat să curgă în valuri.

Ulterior, Dide a revenit cu o amplă postare pe această temă:

"Este 6:00, astăzi sunt 3 procese, merg cu Mihai Mihăiţă la Judecătoria Sectorului 1, este martor în două dintre ele, şi nu vreau să stea singur aşa cum stau eu pe acolo de obicei. Nimic diferit faţă de zilele trecute ale ultimului an. Postarea cu moartea acelei femei este despre voi, nu despre mine. Este despre cei care nu sunt pe teren, sunt în tribune şi ţipă la jucători cum să joace, din tribune este simplu.

Am ştiut de la început că este o idee proastă, nu ştiu exact de ce am postat. Dar, când după primele 2 minute au început să curgă comentariile am decis să văd unde duce chestia asta. A dus acolo unde mă aşteptam:

-aproape 2000 de comentarii, pe 10 August am fost 130.000 în piaţă doar 700 au depus plângere.
-aproape 577 de reacţii la o postare, doar 150 de susţinători pe Patreon.
-aproape 200 de distribuiri, de obicei postările în care solicităm ajutor nu au atâtea, vezi postarea cu suflantele.

Şi acum concluziile:

-Pentru cei care se delimitează. Dragi urmăritori, cei care mă cunosc cu adevărat şi apreciază munca pe care o fac, mi-au scris un mesaj privat, mi-au spus că nu este bine şi îmi sugerează să-o şterg. Mulţumesc Camelia Tabacu, Mihail Bumbeş, Ovidiu Vanghele, Mădălina Roşca, Paul Arne Wagner şi mulţi alţii. Cu o singură excepţie, dar este normal, oamenii care contează nu s-au delimitat de mine. Restul nu contaţi.

-Pentru cei cu unfriend/unfollow, să ştiţi că prietenia voastră virtuală nu m-a ajutat niciodată să plătesc avocatul pentru cei amendaţi de jandarmerie. Cei aproape 200 de oameni de pe Paypal şi Patreon contează. Mulţumesc, Ionel! Mulţumesc, Ionuţ. Restul contaţi doar dacă vă implicaţi.

-Pentru cei cu, acesta este liderul #rezist, sau aşa gândeşte un #rezist...bla bla bla, eu nu mi-am luat o mişcare socială în nume propriu, sunt doar unul dintre cei activi. Nu contaţi.

-Pentru cei care au obosit să iasă în piaţă sau din cauza oamenilor ca mine nu ies în piaţă ţin să vă anunţ că nu contaţi. De aproape 700 zile, nelipsit, în Piaţa Victoriei este un grup mic de oameni care contează, Ioana Toma, Dragoş Miholcă, Sasu Viorica şi alţii până pe la 30. Domnul Fieger Săvulescu, care după muncă merge în fiecare seară în piaţă, el contează.

Acum sfaturile mele:

Vreţi să contaţi faceţi ceva. Nu mai uitaţi aşa repede trecutul şi vă delimitaţi doar că aţi citit ceva pe facebook. Acţiunile sunt în viaţa reală, nu în postările pe facebook. Nu pe facebook se vede ura, ci faţă în faţă. Sper să nu ajung vreodată să mă bucur de moartea unui om.

Şi în încheiere, Digi24 scrie: ”Cristian Mihai Dide s-a făcut cunoscut în timpul protestelor recente faţă de modificările din justiţie, intrând în grupul organizatorilor #rezist. El s-a făcut remarcat de mai multe ori în ultima perioadă, ultima dată după ce l-a filmat pe preşedintele CCR Valer Dorneanu în timp ce se îndrepta spre locuinţa sa din Bucureşti. Protestatarii nu l-au agresat fizic pe Valer Dorneanu, iar protestatarii nu au încălcat legea prin faptul că l-a huiduit pe preşedintele Curţii Constituţionale, a spus el ulterior.”

Oare doar atât am făcut eu? Oare faptul că eu m-am judecat cu Metrorexul ca să schimbe porţile de acces, pentru că vechile bare metalice erau periculoase, contează ? Oare obţinerea acelei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în defavoarea noastră ce-i drept, contează. Faptul că merg zilnic în instanţă contează? Văd că nu. Acesta este singurul rezultat notabil, l-am urmărit pe Dorneanu.

Să aveţi o zi frumoasă, şi sper să faceţi ceva care să conteze. Comentariile pe Facebook nu contează".