Studiu israelian: A patra doză de vaccin nu ajută împotriva variantei Omicron

.
. (pixabay.com)

Cele mai recente cercetări din Israel par să confirme ceea ce scepticii au susţinut de multă vreme: nici două sau trei injecţii de rapel nu sunt suficiente pentru a proteja persoana - chiar dacă este perfect sănătoasă - de la infectarea cu varianta Omicron, transmite Times of Israel.

Spitalul Sheba din Tel Aviv a testat, luna trecută, a patra doză de vaccin la peste 270 de lucrători din domeniul medical; 154 au primit serul Pfizer, iar 120 au primit serul produs de Moderna.

Concluziile cercetătorilor, dezvăluite luni, au descoperit că ambele grupuri au arătat o creştere „puţin mai mare” a anticorpilor după cea de-a patra injecţie, comparativ cu cea observată după a treia injecţie. Din păcate, nivelurile produse nu erau suficient de mari pentru a preveni infecţia cu tulpina Omicron, responsabilă acum de cea mai mare parte a noilor infecţii.

„În ciuda nivelurilor crescute de anticorpi, a patra doză de vaccin oferă doar o apărare parţială împotriva virusului”, a specificat dr. Gili Regev-Yochay, directorul Unităţii de Boli Infecţioase a spitalului care a efectuat studiul.

În cadrul studiului au fost observaţ „mulţi pacienţi infectaţi cu Omicron care au primit a patra doză”, a spus ea. „De acord, ceva mai puţin decât în grupul de control, dar încă multe infecţii”.

„Vaccinurile, care au fost mai eficiente împotriva variantelor anterioare, oferă mai puţină protecţie faţă de Omicron”, a menţionat dr. Regev-Yochay, care a adăugat că vaccinurile „nu sunt suficient de bune” pentru a preveni infectarea cu noua variantă, care este mai puţin severă.

Datele din studiu nu au fost încă publicate integral, dar concluziile au fost.

Rezultatele sunt suficiente pentru a ridica semne de întrebare cu privire la decizia Israelului de a fi prima ţară din lume care a început să ofere a patra doză de vaccin celor consideraţi cei mai expuşi riscului.

Chiar şi după ce şi-a făcut publice concluziile, Spitalul Sheba a cerut „continuarea activităţii de vaccinare... chiar dacă vaccinul nu oferă protecţie optimă împotriva infectării cu această variantă”.

OMS va fi probabil mai puţin decât încântată, deoarece organizaţia a îndemnat în mod repetat democraţiile dezvoltate să renunţe la supra-vaccinare şi să trimită mai multe doze de vaccin ţărilor mai sărace, în care ratele de vaccinare sunt mult mai mici.

Presa locală israeliană a transmis că Spitalul Sheba a fost presat de guvern să publice declaraţia prin care îndemna israelienii să primească în continuare doze de vaccin.

Directorul Ministerului Sănătăţii din Israel, dr. Nahman Ash, a insistat că decizia ţării de a distribui în continuare doze de rapel nu a fost o „greşeală”, în timp ce premierul Naftali Bennett a insistat că distribuirea celei de-a patra injecţii unor israelieni va continua să ajute Guvernul să „protejeze sănătatea publică”.