Fost şef al programului de vaccinare britanic: "Continuarea vaccinării este o pierdere de timp"

Vaccinare.
Vaccinare. (Lewis Whyld- WPA Pool / Getty Images)

Continuarea programelor de vaccinare a oamenilor anti-COVID este o „pierdere de timp”, a declarat fostul preşedinte al Grupului de Lucru pentru Vaccinuri din Marea Britanie.

Dr. Clive Dix, care a jucat un rol cheie în dezvoltarea primului vaccin anti-COVID-19, a declarat pentru postul de radio LBC, pe 16 ianuarie: „Varianta Omicron este un virus relativ uşor. Să continui să vaccinezi oamenii şi să te gândeşti să o faci din nou pentru a proteja populaţia este, în opinia mea, la momentul acesta, o pierdere de timp.”

Dix a spus că accentul ar trebui să fie acum pus pe protejarea persoanelor vulnerabile, cum ar fi cei de peste 60 de ani, dintre care 2% rămân nevaccinaţi.

„Ar trebui să avem o abordare foarte concentrată pentru a-i vaccina pe aceşti oameni şi pe toţi ceilalţi care sunt vulnerabili”, a declarat el.

Deşi susţine campania de vaccinare în curs de desfăşurare, Dix a spus că este „critic” în ceea ce priveşte impunerea vaccinării asupra tuturor persoanelor, deoarece nu este convins că „era nevoie, sau este nevoie” de acest lucru la tineri.

Dix a afirmat: „Cred că la momentul respectiv ne concentrăm foarte mult să oprim infecţia şi transmiterea acolo unde, în mod clar, aceste vaccinuri nu au acest efect”.

El a spus că guvernul trebuie să fie „foarte concentrat” pe autoeducare pentru „viitorul program de vaccinare” din iarna viitoare.

Acesta a sugerat că ar trebui efectuat un „studiu al stării imunităţii” pentru a „înţelege exact unde este imunitatea oamenilor”, astfel încât „până în iarna viitoare, să putem avea cu adevărat o politică de vaccinare educată, folosind vaccinurile potrivite la momentul potrivit, pentru oamenii potriviţi.”

Dix a declarat, săptămâna trecută, pentru ziarul The Observer că vaccinarea în masă împotriva COVID-19 ar trebui să se încheie, iar Marea Britanie ar trebui să se concentreze pe gestionarea acesteia, considerând-o o boală endemică, precum gripa.

„Acum trebuie să gestionăm boala, nu răspândirea virusului”, a spus el.

Consilierii medicali ai guvernului britanic au recunoscut deja că este „nesustenabil” ca populaţia să fie vaccinată la fiecare trei sau şase luni.

Sir Patrick Vallance, consilierul ştiinţific principal al Regatului Unit, a declarat, la 3 ianuarie, că guvernul nu are o „viziunea pe termen lung” de a oferi tuturor un vaccin de rapel la fiecare câteva luni.

Profesorul Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group şi preşedinte al Comitetului mixt pentru vaccinare şi imunizare (JCVI) al guvernului, a declarat pentru The Telegraph că „nu este sustenabil sau fezabil” să „vaccinezi planeta la fiecare patru până la şase luni”.

La 7 ianuarie, comitetul consultativ de vaccinare al guvernului Regatului Unit a recomandat să nu se administreze a patra doză de vaccin COVID-19 rezidenţilor din casele de bătrâni şi persoanelor de peste 80 de ani.

JCVI a afirmat că cele trei doze de vaccinuri oferă încă „o protecţie foarte bună împotriva simptomelor severe”, iar o doză suplimentară de rapel pentru cei mai vulnerabili ar „oferi doar beneficii suplimentare limitate împotriva simptomelor severe în acest moment”.