Studiu EPA: Fracking-ul contribuie la contaminarea surselor de apă

Agenţia americană pentru mediu, EPA, a constatat, într-un nou studiu, că fracking-ul contaminează sursele de apă. Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat însă că va ridica restricţiile privind fracking-ul şi va extinde practica, generând temeri în rândul ecologiştilor.
Sonda Chevron de explorare a gazelor de şist de la Pungeşti, 7 iulie 2014 (MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
18.12.2016

Un nou studiu desfăşurat de agenţia americană pentru mediu EPA (Environmental Protection Agency) a descoperit că fracturarea hidraulică (fracking) este mai dăunătoare pentru mediu decât s-a crezut iniţial. Organizaţia a concluzionat că acest proces de extragere de petrol şi gaze a fost cauza contaminării unor surse de apă potabilă.

Noile descoperiri reprezintă o întoarcere de 180 de grade a problemei siguranţei calităţii apei în relaţie cu fracking-ul. O versiune preliminară a cercetării, publicată anul trecut de aceeaşi agenţie, nu a descoperit “niciun fel de dovezi că fracturarea hidraulică sistematică produce contaminarea apei”.

Thomas A. Burke, consilier pe probleme de ştiinţă la EPA, a declarat ziarului New York Times că rândul respectiv a fost exclus din versiunea finală a studiului deoarece “savanţii au concluzionat că afirmaţia nu poate fi susţinută din punct de vedere al cantităţii.

Schimbarea în poziţia EPA are loc la finalul studiului, care s-a bazat pe revizuirea a peste 1.200 de surse ştiinţifice citate, pe o revizuire independentă de către savanţi în acelaşi domeniu şi pe 13 revizuiri desfăşurate de colegi savanţi, comandate ca parte a studiului. Este cel mai mare şi cel mai cuprinzător studiu de acest gen privind efectele fracking-ului asupra resurselor de apă, conform New York Times.

Nu numai că savanţii au exclus concluzia anterioară că nu există dovezi de contaminare a apei prin fracking, dar studiul final a descoperit de fapt că tehnica de extragere contribuie la contaminarea apei în fiecare etapă a procesului.

EPA a declarat că lipsa datelor şi neclarităţile au îngreunat o evaluare deplină a impactului fracking-ului asupra surselor de apă şi a refuzat să ofere recomandări specifice pe baza descoperirilor.

Cercetarea are loc într-un moment nepotrivit pentru cei care speră că s-ar putea pune capăt fracking-ului. Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis că va înlătura restricţiile şi reglementările referitoare la industria fracking-ului şi că va extinde practica.

În septembrie, Trump a declarat într-o conferinţă în Pittsburgh, la care au participat directori ai unor companii specializate în fracking, că “revoluţia energiei obţinute din şisturi va produce o avere mare Americii”. El a adăugat că industria fracking-ului a fost cea mai afectată de reglementări.

Trump a nominalizat două persoane pro-fracking în cabinetul său: Rick Perry, fostul guvernator din Texas care va conduce Departamentul Energiei în noua administraţie americană, şi Scott Pruitt, procuror general în Oklahoma, care se va ocupa de EPA.

Pruitt s-a opus reglementărilor împotriva fracking-ului în trecut şi a caracterizat studiul EPA privind impactul ecologic al fracking-ului în statul său Oklahoma ca fiind motivat politic. El a mai susţinut de asemenea că fracking-ul este mai eficient în stimularea reducerii emisiilor de carbon decât reglementările impuse de EPA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor