Chimicale folosite în fracking detectate în sursele de apă ale unor gospodării din Pennsylvania, SUA - Studiu

Un puţ de gaze naturale este forat în apropiere de Canton, în districtul Bradford, Pennsylvania, SUA.
Un puţ de gaze naturale este forat în apropiere de Canton, în districtul Bradford, Pennsylvania, SUA. (Captură Foto)

Savanţii din Pennsylvania susţin că au descoperit o legătură clară între extragerea de gaze naturale în regiunea Marcellus Shale şi contaminarea pânzei freatice locale. Mostrele de apă potabilă colectate din apropierea a trei locuinţe din districtul Bradford au arătat urme de chimicale folosite în procesul de fracturare hidraulică (fracking), sugerând că acel compus chimic s-a scurs din puţurile de gaz natural slab construite în sursele de apă ale gospodăriilor, au declarat savanţii într-o analiză publicată în această săptămână, arată International Business Times.

În ciuda mărimii reduse a mostrei colectate, “este primul caz publicat cu o analiză completă care arată cum compuşii organici atribuiţi dezvoltării gazelor de şist au fost găsiţi în fântâna unei gospodării”, a declarat Susan Brantley, unul dintre autorii studiului şi geolog la Universitatea Statului Pennsylvania, pentru New York Times.

Savanţii au studiat mostrele de apă colectate din fântânile mai multor gospodării în 2012. Districtul Bradford, nordul Pennsylvaniei, se află în epicentrul unei intensificări a frackingului după gaze naturale. În 2011, proprietarii a trei gospodării au dat în judecată compania Chesapeake Energy Corp. după ce au raportat urme de gaze naturale şi sedimente la robinetele din aer liber. În acel an, oficialii de mediu din Pennsylvania au declarat că Chesapeake Energy Corp a încălcat Actul statului Pennsylvania pentru Petrol şi Gaz precum şi Legea Apelor Curgătoare Curate prin faptul că a permis ca o anumită cantitate de gaz natural să pătrundă în fântâni – deşi Chesapeake a negat că ar fi făcut aşa ceva. În 2012, proprietarii au ajuns la o înţelegere şi Chesapeake a cumpărat cele trei case, a notat New York Times.

Studiul, publicat în această săptămână în revista Proceedings of the Naţional Academy of Sciences, arată că apa dintr-una din cele trei gospodării a conţinut 2-Butoxyethanol sau 2BE. Compusul este folosit deseori în fluidul utilizat pentru extragerea petrolului şi gazelor, precum şi în produse obişnuite găsite în gospodării precum vopsea cu latex, săpun lichid, cosmetice şi ierbicide. 2BE nu este cunoscut pentru provocarea de cancer la oameni, deşi s-a dovedit că produce leziuni şi afecţiuni neurologice la şoricei şi şobolani.

Autorii raportului au declarat că acea cantitate de 2BE găsită în apa potabilă s-a aflat în limitele federale pentru siguranţă şi nu reprezintă un risc pentru sănătate. Ei au sugerat că acele chimicale au provenit probabil din puţurile de gaz din apropiere.

Garth Llewellyn, un hidrogeolog la Appalachia Hydrogeologic and Environmental Consulting şi principalul autor al raportului, a declarat că echipa nu a găsit nicio urmă de 2BE în puţurile de apă situate la o distanţă mai mare de locurile de forare, a raportat New York Times. “Când iei în calcul toate dovezile, ajungi la concluzia că ele [puţurile de gaze] reprezintă cea mai probabilă sursă”, a declarat el pentru ziarul newyorkez.

Energy in Depth, un grup de sprijin pentru Asociaţia Independentă a Petrolului din America, a sisţinut că studiul de fracking din Pennsylvania, “are lipsuri majore”.

În studiu, savanţii au cerut cercetătorilor şi agenţiilor de reglementare să continue analizarea potenţialelor efecte ale frackingului asupra resurselor locale de apă, mai susţine International Business Times.

“Trebuie să fie analizate mai multe astfel de incidente, iar datele să fie date publicităţii pentru ca situaţii similare să fie evitate prin utilizarea mai bună a practicilor de management”, au scris savanţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.