Victor Ponta: Vom avea doar un ministru-coordonator al marilor proiectelor de infrastructură, nu un minister
alte articole
În noul guvern nu va exista un minister propriu-zis al marilor proiecte, ci va fi de fapt un ministru delegat care va coordona toate proiectele de infrastructură pe care Guvernul le va considera ca fiind de importanţă naţională, a anunţat luni seară, la RTv, premierul desemnat Ponta.
"Nu va exista un minister în acest sens, va exista un ministru care va ţine direct de SGG şi de mine ca prim-ministru, care să mă reprezinte în ceea ce înseamnă proiecte de importanţă strategică naţională. Fie că e vorba de o autostradă, de un nou pod peste Dunăre sau un spital regional. Proiecte care, prin hotărâre de guvern, le considerăm de importanţă strategică naţională”, a explicat Victor Ponta.
El a adăugat că „nu va exista un minister separat, ci în cadrul SGG departamentele care există se reorganizează – cu un număr mai mic de personal - şi primesc un ministru coordonator”.
Ponta a argumentat necesitatea acestui ministru-coordonator prin faptul că marii investitori vor să poarte discuţii, atunci când nu se poate cu primul ministru direct, vor să discute „cu un om politic reprezentat în Guvern cu suficientă greutate politică şi nu cu un simplu consilier care apoi nu e ascultat de nimeni”. Întrebat dacă, din punct de vedere ierarhic, acest minisru poate să le dea ordine miniştrilor care au tangenţă cu infrastructura respectivă, Ponta a răspuns că deciziile se iau în şedinţa de guvern.
Întrebat dacă ministerul de Finanţe va fi spart în două portofolii, Ponta a răspuns că “este probabil” acest lucru, dând ca exemplu guvernul francez. “Poate fi mai eficient, pentru că ministerul Finanţelor aşa cum este la noi e un mamut. Doar Florin Georgescu putea să călărească acel mamut”, a explicat premierul desemnat. Întrebat dacă acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul ministerului Educaţiei, Ponta a spus că „în mod sigur tineretul şi sportul nu au ce să caute la Educaţie”.
În ceea ce priveşte ministerul Economiei, despre care Crin Antonescu a spus că va fi de asemenea împărţit în două, Ponta a răspuns că el este de acord cu tot ce spune preşedintele PNL.
Şeful Executivului a evitat să dea o cifră clară a numărului maxim de ministere pe care le are în vedere, precizând doar că noua structură a guvernului va fi „în funcţie de priorităţile pe care Guvenul le are” şi nu vor exista cheltuieli suplimentare. “Vor fi mai multe ministere din mandatul trecut, dar nu se înfiinţează noi sedii sau structuri, ci doar se transferă diverse structure între diverse ministere”, a conchis premierul desemnat.