Stromboli produce o altă explozie puternică. Casele acoperite de cenuşă, turiştii fug înspăimântaţi

Recenta erupţie a vulcanului a fost precedată de un zgomot puternic, provocând panică printre cei 2.000 de turişti aflaţi în piaţă. Pompierii au intrat în acţiune să stingă focarele de incendiu.
Vulcanul Stromboli, Italia
Vulcanul Stromboli, Italia (screenshot tramite video Youtube)

O explozie puternică a lovit insula Stromboli, fiind provocată de vulcanul cu acelaşi nume, miercuri, 28 august, la scurt timp după ora locală 12.00. Explozia s-a înregistrat în zona satului Stromboli şi a fost aparent mai mică comparativ cu cea din 3 iulie a.c.

Craterul expulzează nisip vulcanic, cenuşă şi alte materiale vulcanice către zona locuită: „Monitorizăm situaţia, dar este încă prea devreme să stabilim ce forţă are, este încă în curs de desfăşurare”, a explicat Maurizio Ripepe, de la Universitatea din Florenţa, Italia, care monitorizează craterele vulcanului. Până în prezent nu au fost semnalate daune materiale sau persoane rănite, cu excepţia micilor focare de incendiu de pe versantul Ginostra del Vulcano. În localitatea Stromboli s-au înregistrat căderi de cenuşă.

Un grup de turişti care se aflau la Stromboli, după explozie, au plecat de pe plajă şi s-au adunat în piaţa din faţa bisericii San Vincenzo. Sunt bine, chiar dacă sunt foarte speriaţi. Zgomotul a fost foarte puternic şi după explozie cerul s-a întunecat, relatează publicaţia La Repubblica. Pe insulă continuă să cadă o ploaie de cenuşă. Primarul din localitatea Lipari, Marco Giorgianni, a declarat: "Situaţia este sub control. Am activat toate procedurile de protecţie civilă. Am interzis pentru astăzi acostarea mijloacelor de transport neprogramate".

După explozia de intensitate puternică s-au înregistrat diferite incendii de vegetaţie, raportează comandamentul pompierilor; pompierii sunt angajaţi să le stingă, folosind echipe cu bărci cu motor şi hidroavioane: „Pentru moment nu există persoane implicate”.

Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia anunţă că reţelele de monitorizare au înregistrat la ora 12:17 o explozie de intensitate puternică care a afectat zona central-sudică a terasei craterului Stromboli. Materialele generate de explozie au căzut pe toată terasa craterului şi de-a lungul zonei Sciara del Fuoco, rostogolindu-se pentru a ajunge la linia de coastă.

"Ne aşteptam la această explozie, chiar dacă nu ştiam ziua exactă. Ne-am dat seama că, după 3 iulie, activitatea eruptivă a rămas foarte mare şi au existat câteva explozii mai mici. În ultima săptămână au avut loc mai multe erupţii de nisip vulcanic“, a relatat pentru Adnkronos Gianluca Giuffrè, un locuitor din Ginostra, localitate care face parte din Stromboli. "Din experienţa pe care o avem ca locuitori ai insulei, ştiam că va veni, a afirmat Giuffrè. Din fericire, se pare că, de data aceasta, ne-a mers mai bine decât pe 3 iulie. Acum vom vedea dacă acest coşmar s-a terminat sau dacă trebuie să ne aşteptăm la o altă explozie. Stromboli este un vulcan imprevizibil. Dar ce este mai rău s-a terminat. Sperăm că va fi accelerat procesul de punere în siguranţă a persoanelor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură