Global Research: R. Moldova capturată de oligarhi şi transformată într-un stat feudal

(Epoch Times)

Republica Moldova a devenit bine cunoscută pe arena internaţională, datorită furtului de un miliard de dolari. Tot mai des oficiali străini de cel mai înalt rang vorbesc despre faptul că ţara este capturată de oligarhi cu interesele lor obscure, iar presa străină şi organizaţiile internaţionale vorbesc despre RM ca despre un stat adus pe marginea prăpastiei de o guvernare coruptă.

„Guvernarea de la Chişinău şi oligarhii, în frunte cu bine-cunoscutul oligarh din Moldova, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, au şlefuit calea propriilor interese prin vânzarea resurselor ţării şi prin gestionarea banilor oferiţi de Uniunea Europeană sub acoperirea retoricii liberale. Rezultatul este deprecierea bruscă a economiei Moldovei în ultimii ani, în detrimentul oamenilor. Având în vedere acest lucru, autorităţile RM au creat o tensiune politică internă şi reprimarea oricăror semne de dizidenţă. Situaţia de criză politică şi lupta cu aşa-numita mână a Moscovei le permite să justifice o corupţie absolută şi să explice dezastrul din economie.

Un exemplu al acestei abordări ar putea fi acţiunile fostului prim-ministru Iurie Leancă. În perioada în care era premier, Guvernul său a dat credite de aproximativ 1 miliard de dolari către trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, timp de trei luni. O mare parte din aceşti bani a fost iniţial împrumut al UE. Creditele nu au fost restituite. Leancă i-a ajutat pe oligarhii Ilan Shor şi Vladimir Plahotniuc să fure banii din Banca Naţională a Moldovei prin intermediul acestor bănci. Astfel, oligarhii au transformat Republica Moldova într-un stat feudal în care aproximativ 50 la sută din populaţia de sex masculin lucrează în străinătate, în timp ce familiile lor sunt aproape ostatici în Republica Moldova. Sistemul corupt al dictaturii oligarhice blochează orice posibilitate a oamenilor de a depăşi acest sistem. Dar un număr de oameni mai încearcă să o facă...”, notează Global Research.

Autorul articolului a punctat şi problema unirii cu România: „Un alt element important în ce priveşte Republica Moldova este rolul României, membru al NATO şi UE, care nu face niciun secret din intenţia sa de reunire cu Moldova”, susţin autorii analizei.

„Unirea a devenit un obiectiv pentru unii politicieni români, în special pentru fostul preşedinte Traian Băsescu. Deşi sondajele de opinie arată constant că majoritatea moldovenilor se opun unirii cu România, există o minoritate semnificativă care sprijină acest lucru şi care poate apela la România pentru ajutor financiar şi politic. Prin urmare, creşterea deficienţelor financiare şi politice din Moldova şi voinţa României de a folosi acest lucru în propriile interese va fi unul dintre factorii cheie din regiune. Oligarhii niciodată nu vor sprijini cu adevărat aderarea la România pentru că nu vor să piardă terenul lor de putere. În schimb, aceştia folosesc naţionaliştii români radicali ca o forţă care să ţină moldovenii în frică”.

Prăbuşirea guvernului Gaburici, împreună cu disputele dintre partidele pro-UE, a fost un factor important în creşterea popularităţii Partidului Socialist şi a blocurilor roşii. Instabilitatea prelungită în Moldova şi obosirea de extindere a Uniunii Europene au făcut ca pentru RM aderarea la UE să fie o perspectivă îndepărtată. Oligarhii moldoveni şi guvernul lor continuă să se plângă în UE cu privire la situaţia din ţară pentru a obţine din nou ajutor financiar, care va fi şi el, cel mai probabil, furat. Cu toate acestea, UE nu poate refuza, pentru că se teme să nu piardă ţara în mâinile Rusiei, se scrie în analiză.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe