Ce mesaje au transmis liderii politici de Ziua Europei

Premierul Victor Ponta, şefa PNL, Alina Gorghoiu, liderul UNPR, Gabriel Oprea şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-au aflat printre politicieni care au transmis divserse mesaje românilor cu ocazia aniversării Zilei Europei - 9 mai.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.05.2015

Premierul Victor Ponta, şefa PNL, Alina Gorghoiu, liderul UNPR, Gabriel Oprea şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-au aflat printre politicienii care au transmis divserse mesaje românilor cu ocazia aniversării Zilei Europei - 9 mai.

"Ziua Europei reprezintă nu numai momentul în care celebrăm punctul de pornire al proiectului european, ca urmare a curajoasei Declaraţii a lui Robert Schuman, ci şi momentul în care trebuie să realizăm potenţialul important pe care Uniunea Europeană continuă să îl aibă. România este astăzi un membru de încredere al Uniunii, dovedind un ataşament ferm pentru democraţie, consolidarea statului de drept, libertate, solidaritate, dreptate socială şi transparenţă", a scris premierul Victor Ponta.

La rândul ei, şefa PNL Alina Gorghiu a arătat că în ziua de 9 mai au avut loc trei moment de graţie:

"9 mai 1877 - Mihail Kogălniceanu proclama în Parlament independenţa României, consfinţită pe câmpul de luptă de soldaţii români. 9 mai 1945 - Capitularea Germaniei naziste. 9 mai 1950 - Declaraţia lui Robert Schuman pune piatra de temelie a Europei Unite. Trei momente de graţie într-o singură zi. La mulţi ani, România! La mulţi ani, Europa".

Şeful UNPR, Gabriel Oprea a declarat că pentru România, 9 Mai 2015 înseamnă 238 de ani de la câştigarea Independenţei, 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi a 8-a aniversare ca membru al Uniunii Europene.

"Astăzi se cuvine să-i onorăm pe toţi cei care au făcut posibile aceste momente semnificative ale destinului României, etape istorice care au marcat existenţa şi continuitatea ca stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Sărbătorim această triplă aniversare şi pentru că peste 10.000 de ostaşi români s-au sacrificat în Războiul de Independenţă, iar alte sute de mii în cel de-al Doilea Război Mondial.

Rănile războiului ne vor aminti mereu cât de preţioasă este pacea şi, tocmai de aceea, trebuie să fim mândri că România are astăzi cele mai importante garanţii de securitate pe care le-a avut vreodată – suntem parte a celei mai importante alianţe militare - NATO şi parte a Uniunii Europene, împărtăşind valorile libertăţii, securităţii şi justiţiei. Pentru fiecare dintre ţările Uniunii Europene, 9 Mai marchează momentul simbolic care a pus bazele unui parteneriat economic şi politic unic în lume", a transmis Gabriel Oprea în cadrul unui comunicat de presă.

Ziua Europei este, în viziunea şefului UNPR, un prilej de sărbătoare dar, totodată, un moment de reflecţie la destinul şi parcursul fiecăreia dintre ţările care fac parte din Uniunea Europeană. Este momentul în care trebuie să ne amintim că Uniunea Europeană a fost întemeiată de statele care, în pofida diferendelor istorice, au ales să privească spre viitor pentru binele propriilor cetăţeni.

"Uniunea Europeană este, astăzi, un simbol al unităţii cetăţenilor săi, al comuniunii de gânduri, trăiri şi manifestări pe care tot mai mulţi o numesc identitate europeană. Am convingerea că apartenenţa la marea familie europeană constituie premisa asigurării bunăstării şi securităţii românilor şi de aceea voi susţine, întotdeauna, împletirea patriotismului cu valorile care au consacrat ţara noastră în rândul ţărilor UE", a adăugat Oprea.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit vineri, în cadrul unei conferinţe dedicate aniversării Zilei Europei - 9 mai - despre semnificaţia acestui eveniment "cu un simbolism special pentru istoria continentului european".

"Ziua Europei este cel mai potrivit moment pentru a ne reaminti idealurile inovatoare şi generoase care, după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, au modelat treptat şi ireversibil Europa, transformând-o, pe parcursul anilor, şi mai ales după procesele democratice care au urmat căderii Cortinei de Fier, în cel mai inovativ proiect de unitate a continentului, creat pentru a aduce o pace durabilă, securitate şi prosperitate pentru toţi europenii", a declarat Bogdan Aurescu. (Pentru materialul video complet intraţi aici)

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor