În această vară are loc primul exerciţiu militar comun ruso-israelian
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au decis în cadrul întâlnirii lor din 7 iunie din Moscova să consolideze legăturile militare dintre forţele armate ruseşti şi israeliene, a raportat situl DebkaFile, citând surse militare şi din sectorul informaţional israelian.
Decizia - istorică - marchează sfârşitul relaţiei speciale dintre Forţele de Apărare Israeliene şi armata SUA.
Şeful spionajului militar din cadrul Forţelor de Apărare Israeliene, maior-generalul Hertzi Halevi, şi şeful Mosadului, Yossi Cohen, au participat şi ei la întâlnirea din Moscova.
Sursele DebkaFile susţin că Putin şi Netanyahu au decis că un exerciţiu militar comun între forţele maritime şi aeriene israeliene şi ruseşti va avea loc în această vară ca parte a primului stadiu al procesului de întărire a relaţiilor dintre cele două ţări.
Va fi pentru prima dată în istoria militară a Orientul Mijlociu modern când avioanele militare ruseşti (care decolează de la baza aeriană Hmeymim din Siria) şi navele de luptă ruseşti (care pornesc de la bazele din Tartus şi Latakia) vor participa la manevre comune cu forţa aeriană şi maritimă israeliană.
Sursele militare ale israeliene au adăugat că, înaintea exerciţiului militar comun, va fi extins mecanismul comun care coordonează zborurile ruseşti şi israeliene în spaţiul aerian sirian.
Conform acelor surse, decizia bilaterală pentru un exerciţiu militar comun a avut legătură cu un acord pentru a permite companiilor ruseşti de gaz să concureze pentru contracte pentru dezvoltarea câmpurilor de gaz Leviathan şi Tamar, situate în largul apelor teritoriale israeliene.
Netanyahu a declarat în 7 iunie la Moscova: “Uşile noastre sunt acum deschise tuturor companiilor din toate ţările care au o experienţă substanţială în dezvoltarea câmpurilor de gaze, inclusiv Rusia, bineînţeles”.
Putin a încercat în repetate rânduri să câştige o poziţie avantajoasă pentru companiile ruseşti, în special pentru Gazprom, în dezvoltarea câmpurilor de gaze israeliene şi a industriei israeliene a exporturilor. Liderul rus a încercat să îl convingă pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, afirmând că prezenţa forţelor maritime şi aeriene ruseşti în zonă va garanta că nicio forţă militară arabă sau musulmană, precum cea a Iranului, Siriei sau a grupării libaneze Hezbollah, nu va ataca câmpurile de gaze.
Sursele militare ale DebkaFile au subliniat faptul că o cooperare intensificată între forţele navale ale celor două ţări ar putea servi ca o bază pentru cooperarea regională şi economică şi pentru apărarea oricărei infrastructuri energetice viitoare a Gazprom în Mediterană.
Pe termen lung, combinaţia de nave de luptă masive ruseşti şi navele mai mici şi mai rapide israeliene, construite pentru un răspuns rapid împotriva oricărui atac de-a lungul coastei Israelului, ar putea oferi o apărare efectivă asupra activelor energetice din bazinul Mediteranean, în special în regiunea Ciprului, Greciei, Turciei şi Israelului.