Atac cibernetic “fără precedent” loveşte Ucraina şi alte ţări

Premierul ucrainean a declarat că ţara sa este ţinta unui atac cibernetic “fără precedent”, dar că sistemele vitale nu sunt afectate. Printre cele mai recente victime ale unui atac cibernetic global care vizează multinaţionale se numără o fabrică de ciocolată Cadbury din Australia.
(Getty Images)

Un număr de companii multinaţionale din întreaga lume a declarat ieri că au fost afectate de un atac cibernetic care a lovit prima dată în Rusia şi Ucraina.

Premierul ucrainean Vladimir Groisman a scris, pe contul său de Facebook, că atacul este “fără precedent”, precizând că sistemele importante nu au fost afectate.

Banca Centrală a Ucrainei şi alte câteva bănci interne – inclusiv cea mai mare bancă, Oschadbank – au fost lovite marţi dimineaţă, afectând diverse operaţiuni, atacul conducând la avertizarea altor instituţii financiare ucrainene, ca acestea să îşi întărească măsurile de securitate.

Principalul aeroport din Kiev, reţeaua naţională de energie electrică, departamentul de monitorizare a radiaţiilor la centrala nucleară închisă de la Cernobîl şi gigantul petrolier rus de stat Rosneft s-au numărat, de asemenea, printre primele victime care au raportat atacul cu virusul “Petya” sau “GoldenEye”.

Rosneft a precizat că serverele sale au fost lovite “puternic” dar că, mulţumită sistemului de rezervă, “producţia şi extragerea de petrol nu au fost oprite”.

Atacul s-a răspândit rapid la aproximativ 80 de companii din Ucraina şi Rusia, dar apoi s-a extins la multe alte companii din diverse state ale lumii.

Mondelez, o companie care deţine producători de dulciuri precum Oreos şi Cadbury, a raportat pene de curent la mai multe dintre fabricile sale, inclusiv suspendarea producţiei la o fabrică Cadbury din Australia în seara zilei de marţi.

De asemenea, un terminal operat de gigantul danez în transporturi AP Moller-Maersk în portul Jawaharlal Nehru din Mumbai a fost de asemenea afectat. Un reprezentant al Maersk a declarat pentru AFP că sistemele companiei “sunt blocate în toate unităţile de afaceri din cauza unui virus”.

Au fost afectate de atacul cibernetic şi gigantul britanic în publicitate WPP sau grupul industrial francez Saint-Gobain. Mai multe spitale din Statele Unite au fost la rândul lor lovite de virusul Petya.

Virusul “se răspândeşte în jurul lumii şi un număr mare de ţări sunt afectate”, a declarat Costin Raiu, cercetător la firma rusă de securitate cibernetică Kaspersky Lab, pentru agenţia franceză de ştiri AFP.

Atacurile asupra companiilor ruseşti şi ucrainene au implicat un anumit tip de ransomware care blochează utilizatorii să utilizeze calculatoarele şi cere cumpărarea unei chei pentru restabilirea accesului, a declarat, pentru AFP, compania specializată în securitate cibernetică Group IB.

Hackerul sau hackerii cer 300 de dolari (280 de euro) în bitcoin şi nu au specificat care este programul de criptare, ceea ce îngreunează găsirea unei soluţii, a declarat Evgheni Gukov, purtător de cuvânt al Group IB.

În luna mai a avut loc un atac similar, când peste 150 de ţări şi 200.000 de victime au fost ţinta unui virus de tip ransomware numit WannaCry.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe