Surse ale Casei Albe: Israelul va primi mai puţin ajutor militar american decât a cerut Netanyahu
alte articole
Surse ale Casei Albe au declarat la sfârşitul săptămânii trecute pentru New York Times că Israelul nu va obţine un pachet compensatoriu mărit din partea guvernului american.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a sosit luni la Washington pentru a se întâlni cu Obama – prima întâlnire dintre cei doi lideri de la semnarea acordului nuclear iranian din luna iulie.
Unul dintre principalele obiective ale vizitei lui Netanyahu în SUA este acela de a obţine un acord privind un nou program de ajutoare militare pentru Israel în valoare de 5 miliarde de dolari pe an, inclusiv compensaţii pe care regimul din Tel Aviv ar fi trebuit să le primească după semnarea acordului nuclear cu Iranul.
Surse ale administraţiei Obama au susţinut că problema Iranului nu va fi discutată în timpul întâlnirii dintre Netanyahu şi preşedintele american, adăugând de asemenea că orice posibilă compensaţie acordată israelienilor nu va fi mărită, au sugerat unele rapoarte.
“Nu există nicio justificare pentru un pachet compensatoriu mărit, în special în condiţiile tăierilor în bugetul federal şi a determinării actuale din Congres cu privire la cheltuielile inutile ale guvernului american”, a declarat o sursă a Casei Albe.
Săptămâna trecută s-a raportat că Israelul a cerut SUA să-şi mărească programul anual de ajutoare militare [către israelieni] de la 3 miliarde de dolari cât este în prezent la 5 miliarde de dolari.
Se estimează că Obama nu va autoriza acest acord, ci în schimb ar oferi Israelului un miliard de dolari mai puţin.
La începutul acestui an, parteneriatul deja tensionat dintre Obama şi Netanyahu s-a deteriorat şi mai mult după ce premierul israelian a lansat o campanie publică pentru a submina discuţiile nucleare cu Iranul.
Acordul nuclear este considerat un triumf politic atât pentru preşedintele american Barack Obama cât şi pentru omologul său iranian Rouhani, care a fost ales acum cu doi ani cu speranţa că va reduce izolarea naţiunii sale.
Criticii acordului denunţă, printre altele, clauzele secrete pe care a trebuit să le consimtă Congresul SUA fără să le cunoască, textul deosebit de permisiv al tratatului faţă de Iran şi faptul că acordul nu face referire la una dintre cele mai importante uzine nucleare iraniene - Parchin - şi nici la crearea bombelor nucleare pe baza de plutoniu, un produs secundar al procesării uraniului.