Stilul tăios al ministrului austriac de finanţe atrage criticile UE (presă)

Deşi deţine funcţia de ministru de finanţe de numai 13 luni, Maria Fekter a devenit deja cunoscută în cea mai mare parte a Europei, reuşind pe parcursul acestui an să-şi clădească o reputaţie unică, scrie Wiener Zeitung într-un amplu comentariu dedicat ministrului austriac de finanţe, Maria Fekter.
Ministrul austriac al finantelor, Maria Fekter (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.05.2012

Deşi deţine funcţia de ministru de finanţe de numai 13 luni, Maria Fekter a devenit deja cunoscută în cea mai mare parte a Europei, reuşind pe parcursul acestui an să-şi clădească o reputaţie unică, scrie Wiener Zeitung într-un amplu comentariu dedicat ministrului austriac de finanţe, Maria Fekter. (Transmis de corespondentul Agerpres, Smaranda Câmpeanu.)

Prin stilul tăios şi fără ocolişuri cu care abordează o amplă paletă de chestiuni ce ţin de viitorul economic al Uniunii Europene, Maria Fekter nu numai că a ajuns pe primele pagini ale cotidienelor europene, dar şi-a atras şi criticile a nenumăraţi oficiali europeni.

Miercuri, 23 mai, spre exemplu, imediat după începerea summitului UE, ministrul austriac şi-a exprimat pe şleau părerea despre reţeta de creştere economică susţinută de preşedintele francez Francois Hollande.

'Finanţarea creşterii prin datorii? Argumentele aduse de noul preşedinte francez Francois Holland sunt absurde ', a spus Maria Fekter, potrivit Oberösterreichische Nachrichten, adăugând că propunerile lui Hollande sunt de mult depăşite şi sinonime cu acele idei care au adus Uniunea Europeană în 'haosul actual'.

Nici Grecia nu a scăpat de criticile aspre ale Mariei Fekter.

Cu prilejul unei conferinţe de presă, desfăşurată la 15 mai, după reuniunea miniştrilor europeni de finanţe, Maria Fekter a afirmat că ieşirea unei ţări din zona euro ar împlica 'greutăţi enorme'.

'Nu se poate ieşi din zona euro, ci din Uniunea Europeană. Tratatele conţin clauze referitoare la ieşirea din Uniunea Europeană ', a declarat cu asprime Maria Fekter, adăugând că dacă Atena va dori apoi să readere la UE, atunci va trebui să depună eforturi pentru îndeplinirea criteriilor de aderare.

Aceste cuvinte au nemulţumit mai mulţi oficiali europeni.

Cotidianul 'Österreich' spre exemplu a scris, într-un amplu comentariu, că personalul cancelarului german Angela Merkel s-a plâns cancelarului austriac Werner Faymann pe această temă, subliniind că asemenea ameninţări publice prin intermediul mass-media la adresa unui alt stat din UE sunt inadmisibile.

Şi premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a făcut indirect referire la afirmaţiile Mariei Fekter.

'Nu îmi place când Grecia este ameninţată zilnic - un asemenea comportament faţă de colegii, partenerii, prietenii şi cetăţenii din Uniunea Europeană este inacceptabil', a afirmat şeful Eurogrupului, scrie Wiener Zeitung.

Conflictul dintre Jean-Claude Juncker şi Maria Fekter datează însă de la sfârşitul lunii martie. Atunci, Maria Fekter a afirmat că Jean-Claude Juncker a anulat o conferinţă de presă, ce urma să aibă loc după o reuniune a Eurogrupului, pentru că avea pietre la rinichi şi tocmai ieşise din spital. Maria Fekter a negat că Juncker ar fi fost furios pe ea şi că ar fi anulat conferinţa pentru că ministrul austriac de finanţe anunţase în prealabil detaliile unui acord asupra întăririi mecanismului financiar de protecţie împotriva crizei datoriilor din Uniunea Monetară, o sarcină ce îi revenea premierului luxemburghez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor