Austria: Guvernul trebuie să stopeze căderea în sondaje

Guvernul austriac are o problemă în plus - căderea continuă în sondaje. Înainte de toate, trebuie să facă astfel încât să stopeze deteriorarea continuă a imaginii sale politice, scrie Osterreich, în ediţia sa de weekend.
Ministrul justitiei, Bandion Ortner. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.01.2011

Guvernul austriac are o problemă în plus - căderea continuă în sondaje. Înainte de toate, trebuie să facă astfel încât să stopeze deteriorarea continuă a imaginii sale politice, scrie Osterreich, în ediţia sa de weekend.

Marea perdantă de imagine este ministrul justiţiei, doamna Bandion Ortner, cu minus 26 la sută, iar la polul opus, cel mai bine este cotat ministrul economiei, Reinhold Mitterlehner, cu 15 la sută.

Primul barometru politic din acest an, comandat de Osterreich, arată salturi de la pozitiv la negativ ale miniştrilor în ceea ce priveşte credibilitatea şi activitatea lor politică.

Cancelarul federal, Werner Faymann, nu şi-a pierdut simpatia alegătorilor, însă, faţă de vara lui 2010, el se află în minus în sondaje, cu o credibilitate mai redusă, scrie ziarul. Faymann a pierdut 12 procente din preferinţe cetăţenilor.

Cel mai rău stă ministrul justiţiei, Bandion Ortner, care se află la minus 26 la sută credibilitate politică.

Aceasta este urmată de ministrul de interne, Maria Fekter, care este la minus 19 la sută, chiar dacă a mai crescut cu 7 procente în preferinţe, iar pe locul trei ca neîncredere este vice-cancelarul Josef Proll, care ocupă şi funcţia de ministru de finanţe, şi este perceput ca singurul responsabil de măsurile dure din pachetul de austeritate adoptat de guvern pentru 2011.

De lipsă de încredere sunt marcaţi şi ministrul agriculturii, Nikolaus Berlakovich, minus 15 la sută, Doris Bures, ministrul infrastructurii, minus 11 la sută, ministrul educaţiei, Claudia Schmied, cu minus 10 la sută, ministrul pentru problemele femeilor, Glawendisch Heinsch-Hosek, ministrul apărării, Norbert Darabos, cu minus 5 la sută, ministrul ştiinţei şi cercetării, Beatrix Karl, cu minus 2 la sută.

De o imagine mai bună se bucură ministrul sănătăţii, Alois Stoeger, plus 1 la sută, ministrul muncii şi problemelor sociale, Rudolf Hundstorfer, cu 9 la sută, ministrul de externe, Michael Spindelegger, cu plus 10 la sută, şi ministrul economiei, Reinhold Mitterlehner, cu 15 la sută.

În ceea ce priveşte partidele politice, barometrul arată o situaţie de egalitate între Partidul Social Democrat (SPO), Partidul Libertăţii (FPO) şi Partidul Popular Austriac (OVP).

SPO este creditat cu 26 la sută din preferinţe, FPO cu 25 la sută, iar OVP cu 24 la sută. Pe locurile trei şi patru se află Verzii, cu 15 la sută şi Partidul pentru Viitorul Austriei (BZO), cu 5 la sută.

Liderul principal al opoziţiei, Heinz Christian-Strache, jubilează şi clamează cu forţă în public: 'Voi fi numărul unu', scrie Osterreich.

Peste 3.000 de fani ai lui Strache s-au adunat, sâmbătă, în atriumul 'Pyramide' de la Vosendorf, unde liderul FPO a deschis anul politic cu multă bere şi muzică. Strache a afirmat că are deja în mâinile sale frâiele guvernului, după cum arată rezultatele barometrului, în care FPO este despărţit de SPO doar de un procent. 'Până în 2013, FPO va deveni cel mai puternic partid din Austria', a afirmat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor