Criza din Grecia: liderii zonei euro se grăbesc încet

Cu ocazia reuniunii lor lunare, miniştrii de finanţe din zona euro nu vor putea încă să dea undă verde planului din 21 iulie.
(photos.com)
Epoch Times România
04.10.2011

Cu ocazia reuniunii lor lunare, miniştrii de finanţe din zona euro nu vor putea încă să dea undă verde planului din 21 iulie. Ei vor discuta totuşi despre următoarele etape ale punerii în aplicare a acestui plan şi despre reformele demarate în Grecia, scrie ziarul Les Echos în ediţia de luni.

Urmează din nou o perioadă critică pentru zona euro. Liderii europeni continuă să aştepte opinia experţilor troicii, aflaţi la Atena, care fac presiuni pentru ca Grecia să aplice un program ambiţios de reforme. Concluzia se anunţă totuşi favorabilă pentru guvernul Papandreou şi deblocarea celor 8 miliarde de euro urmează să fie imediat confirmată, potrivit ministrului austriac de finanţe, Maria Fekter.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy afirma vineri, la Paris, la finalul întrevederii cu premierul grec, sprijinul pentru zona euro. 'Eşecul Greciei ar fi eşecul întregii Europe', a spus Sarkozy. Dar el se va întâlni din nou, în următoarele zile, cu omologul său german, Angela Merkel, pentru a discuta despre aplicarea acordului din 21 iulie şi despre integrarea mai eficientă a zonei euro.

Reuniunea de luni a miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogrup) va constitui o etapă a acestui lung proces. Potrivit mai multor surse, participarea băncilor private la schimbul voluntar de obligaţiuni suverane greceşti va fi de cel puţin 90%; băncile creditoare nu au intenţia să redeschidă discuţiile despre revizuirea termenilor de participare a băncilor private la al doilea plan de ajutorare a Greciei, aşa cum a explicat clar preşedintele Deutsche Bank, Josef Ackermann, în ediţia de duminică a ziarului grec Kathimerini.

Celălalt dosar important, ratificarea extinderii Fondului european de stabilitate financiară (FESF), pare a fi pe calea cea bună. Vineri, Parlamentul austriac s-a pronunţat cu o mare majoritate în favoarea extinderii, încă trei ţări urmând să decidă. Malta şi Olanda vor vota în cursul acestei săptămâni, iar guvernul slovac, care a promis că va face tot posibilul pentru obţinerea unui vot pozitiv înainte de summitul liderilor europeni din 17 octombrie, va convoca marţi partidele din coaliţie pentru a stabili o dată. Miniştrii de finanţe speră să se pună de acord luni asupra 'garanţiilor' cerute de Finlanda în schimbul participării sale la planul de salvare a Greciei, dosar care, de câteva săptămâni, a tensionat dezbaterile.

Presaţi de Statele Unite să mărească posibilităţile de intervenţie ale FESF, miniştrii nu vor da luni un răspuns, deoarece chestiunea nu este oficial la ordinea zilei. Guvernul german este mai degrabă în favoarea unei reflecţii mai aprofundate în cadrul fondului permanent, Mecanismul european de stabilitate, care va fi succesorul FESF şi a cărei aplicare, prevăzută iniţial pentru iulie 2013, doreşte să o devanseze.

Un diplomat aflat la post la Bruxelles afirmă că miniştrii trebuie mai întâi să se ocupe de consolidarea sectorului bancar grec, care va fi necesară pentru realizarea schimburilor de titluri, băncile greceşti fiind principalele deţinătoare de obligaţiuni ale ţării lor (circa patruzeci de miliarde de euro).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor