Ministrul austriac de Finanţe susţine că sectorul bancar din ţara sa ar face faţă crizei

Sectorul bancar din Austria este bine pregătit în eventualitatea unei crize, a declarat marţi ministrul de Finanţe austriac, Maria Fekter.
Ministrul austriac al finantelor, Maria Fekter (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.10.2011

Sectorul bancar din Austria este bine pregătit în eventualitatea unei crize, a declarat marţi ministrul de Finanţe austriac, Maria Fekter.

"Băncile trebuie să se asigure că au suficient capital de bază în caz de criză", a declarat Fekter, adăugând că şi ţările trebuie să se asigure, la rândul lor, că legile bancare pot ajuta instituţiile financiare în timpul unei crize.

Anunţul lui Fekter vine după ce, luni, grupul austriac Erste a comunicat că îşi reduce considerabil expunerea faţă de statele periferice zonei Euro.

Comitetul Executiv al Erste Group a decis luni o serie de măsuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS, la operaţiunile din Ungaria şi România, precum şi la aplicarea unitară la nivelul grupului a metodei dobânzii efective.

"Erste Group va amortiza parţial fondul comercial al subsidiarei din România cu 700 milioane euro înainte de impozitare (627 milioane euro după impozitare), pe fondul unei reveniri economice mai lente. Această măsură nu are nici un efect asupra capitalului propriu obligatoriu sau asupra capitalului tangibil. După preluarea

participaţiilor acţionarilor minoritari (SIF-uri) - conform anunţului din 14 septembrie 2011 - fondul comercial rămas va fi susţinut de către o deţinere semnificativ mai mare la BCR", a anunţat banca.

Erste Group şi-a redus semnificativ expunerea pe Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda şi Italia, de la 1,9 miliarde euro la sfârşitul exerciţiului 2010 la 0,6 miliarde euro la 30 septembrie. 95% din această expunere este evaluată, la 30 septembrie 2011, la preţul pieţei. În acelasi timp, expunerea suverană totală pe Grecia şi Portugalia a fost

redusă la aproximativ 10 milioane euro. În plus, Erste Group schimbă metoda de evaluare a portofoliul CDS (garanţii vândute) de la cost de amortizare la preţul pieţei.

Această măsură va avea un impact negativ singular de 280 milioane euro asupra capitalului propriu aferent anilor dinaintea exerciţiului 2011. Efectul asupra contului de profit şi pierdere pentru perioada ianuarie–septembrie 2011 este de aproximativ 180 milioane euro (după impozitare).

În urma aplicării măsurilor menţionate, Erste Group va raporta în primele nouă luni ale exerciţiului 2011 o pierdere netă de circa 920-970 milioane euro. După ajustarea acestor efecte extraordinare (excluzând taxele bancare din Austria şi Ungaria), Erste Group estimează pentru primele nouă luni din 2011 un profit net de circa 700 milioane euro. Pe fondul profitabilităţii puternice constante a activităţii operaţionale, indicele Core Tier1 (raportat la riscul total) al Erste Group de 9,2% la sfârşitul anului 2010 se estimează că va rămâne neschimbat la sfârşitul anului 2011.

În plus, pe fondul deteriorării semnificative a perspectivelor economiilor din zona Euro, dar şi ca măsură de precauţie, Erste Group va amâna cu cel puţin un an rambursarea anticipată a capitalului participativ de stat. Comitetul Executiv al Erste Group va propune Adunării Generale a Acţionarilor să nu repartizeze dividende pentru anul 2011, dar să continue plata dobânzii aferente capitalului participativ, se mai arăta în comunicatul Erste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor