Stepan Popovski: ONU trebuie să recunoască - în Transnistria este o catastrofă cu drepturile omului

Sovietul Suprem de la Tiraspol
Sovietul Suprem de la Tiraspol (The Epoch Times Romania)

În regiunea transnistreană, situaţia la capitolul drepturilor omului se înrăutăţeşte constant, iar administraţia de la Tiraspol foloseşte pandemia de Covid-19 pentru a limita drastic libertăţile cetăţeneşti, constată avocatul Stepan Popovski, apărător al drepturilor omului de la Tiraspol, directorul organizaţiei Contribuţie la o justiţie eficientă, menţionând că tendinţa nu doar de înrăutăţire, ci chiar de încălcare ostentativă a drepturilor omului a început încă înainte de pandemia de Covid.

În opinia avocatului, situaţia creată este o consecinţă a monopolizării excesive a vieţii politice în regiune. Pentru că aici este atât de sugrumată libertatea de expresie, libertatea întrunirilor, încât nu poţi face nici măcar lucruri elementare. De exemplu, pichetele singulare nu sunt interzise prin lege, dar nici acestea nu sunt posibile în Transnistria. Adică are loc o "'curăţare' totală a câmpului politic".

„Noi am simţit cum mai întâi s-a mers pe limitarea dreptului la adunări şi întruniri şi a dreptului la libera exprimare. Iar odată cu venirea Covid-19 a fost complet anulat dreptul la întruniri – acest lucru s-a văzut pe exemplul cazului din satul Gâsca, când peste 50 de tineri au fost arestaţi şi maltrataţi de miliţie pentru că s-au întâlnit la o petrecere. Am văzut cum această suspendare a dreptului la întruniri este pusă în aplicare – de o manieră dură şi brutală”, a declarat Popovski, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Mai mult, puterea de la Tiraspol a folosit pandemia de Covid-19 şi pentru a limita dreptul la libera circulaţie, dreptul de a pleca şi a reveni liber din / şi în patria ta. „Pentru că, haideţi să o spunem sincer – populaţia noastră este foarte legată de malul drept – şi prin relaţii de rudenie, şi prin nevoia de a avea servicii medicale mai calitative şi din alte puncte de vedere.”

Apărătorul drepturilor omului a ţinut să sublinieze orice încălcare a drepturilor omului trebuie să fie verificabilă şi sancţionabilă.

Astfel, potrivit lui Stepan Popovski, cele cinci state participante la negocieri sub egida OSCE, plus ONU, care este oricum în legătură cu administraţia de la Tiraspol, trebuie să recunoască că, da, în Transnistria este o catastrofă cu drepturile omului. După ce acest lucru va fi spus şi recunoscut, atunci se va putea vedea ce soluţii pot fi identificate în condiţiile acestei catastrofe care deja s-a produs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe