Youtube începe să şteargă videoclipuri care "subminează" alegerile americane din 2020

YouTube anunţat lansarea unui serviciui care va da celor care încarcă filme posibilitatea să ascundă feţele oamenilor
YouTube anunţat lansarea unui serviciui care va da celor care încarcă filme posibilitatea să ascundă feţele oamenilor (Jeff J Mitchell / Getty Images)
A.P.
09.12.2020

Platforma Youtube a companiei Google va începe să elimine orice conţinut pe care îl consideră „înşelător”, inclusiv materialele care afirmă că alegerile americane din 3 noiembrie au fost fraudate.

Compania afirmă că va elimina videoclipurile care susţin că preşedintele Trump a câştigat ca urmare a erorilor de numărare sau a erorilor software (indiferent dacă acestea au fost prezentate ca dovezi în plângeri depuse în mai multe state).

"Ieri a expirat termenul limită de siguranţă pentru alegerile prezidenţiale din SUA şi suficiente state şi-au certificat rezultatele alegerilor pentru a determina preşedintele ales", a declarat Youtube într-un comunicat.

Compania spune că a închis peste 8.000 de canale şi a eliminat „mii de videoclipuri legate de alegeri” referitoare la încălcarea politicilor preexistente. Peste 77% dintre acestea au fost eliminate automat înainte de a avea 100 de vizualizări.

După cum observă Bloomberg, Youtube a suspendat reţeaua de ştiri OAN afiliată cu Donald Trump şi a tăiat complet reclamele canalului pe 24 noiembrie din cauza unui videoclip postat pe canalul respectiv, care nu a putut fi vizionat public. OAN a fost împiedicată să posteze conţinut nou timp de o săptămână.

În aceeaşi zi, senatorii democraţi au cerut companiei Youtube să elimine videoclipurile care „dezinformează în legătură cu alegerile”.

Giganţii hi-tech Google, Facebook şi Twitter au fost criticaţi în numeroase cazuri pentru cenzurarea materialelor de dreapta şi favorizarea răspândirii propagandei de stânga, fenomene care au continuat şi în timpul campaniei electorale americane.

Cenzurarea materialelor transmise au determinat administraţia Trump să încerce să ridice imunitatea pe care aceste platforme sociale o au în faţa legii, privitoare la conţinutul publicat. Cu toate acestea, iniţiativa Casei Albe a rămas la nivel declarativ, lovindu-se de rezistenţă din partea Partidului Democrat, dar şi a Wall Street.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor