Steinmeier îngrijorat de încălcările acordului de încetare a focului în Ucraina

Frank-Walter Steinmeier s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU în calitate de preşedinte actual al OSCE, declarând că atât Ucraina cât şi Rusia trebuie să respecte pe deplin angajamentele asumate în baza acordului de pace de la Minsk.
Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier (Epoch Times România)

Atât Kievul cât şi Moscova continuă să încalce acordul de încetare a focului în estul Ucrainei, a declarat luni ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier într-o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU. El a adăugat că guvernul din Kiev trebuie să implementeze o lege care acordă rebelilor separatişti din estul Ucrainei concesii limitate în vederea soluţionării politice a conflictului izbucnit în aprilie 2014.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) este “profund îngrijorată cu privire la încălcările continue ale acordului de încetare a focului” în estul Ucrainei, a declarat Steinmeier. “Fac apel la ambele părţi... să îşi respecte responsabilităţile.”

Germania deţine preşedinţia rotativă a OSCE, un organism care monitorizează un acord de încetare a focului vechi de un an şi pe care Steinmeier l-a creditat cu reducerea tensiunilor.

Dar acest acord nu a oprit în totalitate ciocnirile armate sporadice dintre rebelii pro-ruşi şi forţele guvernamentale din estul Ucrainei, unde peste 9.000 de persoane au fost ucise şi cel puţin 1,5 milioane de oameni au fost strămutaţi în timpul celor doi ani de lupte.

Steinmeier a evidenţiat restricţiile asupra accesului celor aproximativ 700 de observatori OSCE. Observatorii speciali sunt împiedicaţi cu regularitate să pătrundă în zonele de conflict şi în zonele de lângă graniţa ruso-ucraineană, unde Kievul acuză Moscova că a trimis luptători şi arme pentru a susţine separatiştii.

În condiţiile în care acordul de la Minsk este implementat doar parţial, Steinmeier a declarat că “taberele adverse se află departe de a găsi o soluţie politică”.

Germania şi Franţa, care conduc răspunsul diplomatic occidental la criza din Ucraina, au cerut Kievului să adopte o lege electorală cheie - asupra căreia acesta a căzut de acord în baza înţelegerii din Minsk - în regiunea Donbas deţinută de rebeli şi care ar oferi în cele din urmă acestei regiuni un anumit statut mai special.

Dar luptele politice interne şi blocajul politic din Kiev au amânat adoptarea proiectului de lege care ar permite alegeri locale.

Kievul a amânat adoptarea legii susţinând că frontiera trebuie mai întâi să ajungă sub controlul guvernului central sau să fie monitorizată de o forţă internaţională.

Steinmeier a mai declarat că aşa numitul Grup Normandia – Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina – se va întâlni joi pentru a impulsiona acordul de încetare a focului în estul Ucrainei şi adoptarea unei noi legi electorale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe