Rusia transformă conflictul din Donbas într-unul îngheţat
alte articole
O rezolvare paşnică a intervenţiei Rusiei în estul Ucrainei este puţin probabilă în viitorul apropiat, în condiţiile în care Moscova urmăreşte să îşi păstreze câştigurile obţinute în această ţară şi, în acelaşi timp, să forţeze Occidentul să ridice sancţiunile, conform unor rapoarte recente.
Observatorii din Doneţk şi din alte părţi contestate ale regiunii estice ucrainene Donbas, care au fost intervievaţi pentru un studiu complex realizat de Grupul Internaţional de Criză (ICG) din Bruxelles, sunt convinşi de faptul că “Moscova a decis să transforme criza [ucraineană] într-un conflict îngheţat, un scenariu de care s-au temut participanţii internaţionali la discuţiile pentru pace”.
ICG a desfăşurat interviuri cu specialişti militari ruşi familiarizaţi cu strategia Moscovei în aceste situaţii, inclusiv cu funcţionari din republicile separatiste sprijinite de ruşi în regiunea Donbas. Aceşti observatori au susţinut că Rusia ia în considerare câteva cursuri de acţiune posibile, “de la îngheţarea conflictului şi menţinerea, în acelaşi timp, a acordului de pace de la Minsk, până la renunţarea la entităţile separatiste într-un moment convenabil”.
Conform observatorilor din autoproclamata Republică Populară Doneţk, Moscova îşi cântăreşte opţiunile pentru a vedea dacă SUA, Uniunea Europeană, precum şi alte entităţi occidentale sunt interesate de negocieri în conflictul ucrainean. Aceşti observatori au speculat că, dacă [preşedintele rus Vladimir] Putin poate convinge acele entităţi că au nevoie de ajutorul Rusiei pentru a rezolva alte probleme internaţionale, cum ar fi combaterea terorismului şi a războiului civil din Siria, atunci situaţia din Ucraina ar putea fi marginalizată pe agenda internaţională - acest lucru fiind în cele din urmă în avantajul Moscovei.
În plus, guvernul rus speră să obţină o uşurare a sancţiunilor economice legate de invazia Ucrainei, conform rapoartelor. Unul dintre principalele motive pentru care ar urmări acest lucru este faptul că economia rusă bazată pe exportul de energie a fost puternic afectată de scăderea preţurilor la petrol, conform Washington Free Beacon.
Premierul rus Dmitri Medvedev s-a prezentat în acest an la Conferinţa de Securitate din München, la care participă în mod normal ministrul de Externe Serghei Lavrov, în parte pentru a verifica dacă Uniunea Europeană ar dori să ridice aceste sancţiuni.
Raportul ICG şi o analiză desfăşurată în luna ianuarie de către compania americană Stratfor au identificat câteva acţiuni pe care le-ar putea iniţia Moscova pentru a detensiona conflictul din Ucraina, inclusiv retragerea unităţilor militare ruseşti care susţin grupurile separatiste şi suspendarea liniilor de aprovizionare a separatiştilor. Până acum, Rusia nu a manifestat niciun semn că ar da curs vreuneia dintre aceste acţiuni.
“Din moment ce Rusia neagă în continuare faptul că furnizează ajutor [separatiştilor din estul Ucrainei], acest lucru trebuie făcut cu minim de publicitate sau imaginea ruşilor va fi pătată. Comunitatea internaţională, inclusiv SUA, ar putea reacţiona cu măsuri de consolidare a încrederii, poate include un dialog pentru securitate în regiune, sau consultări cu privire la modalităţile de desfiinţare a armatelor slab disciplinate ale Republicii Populare Doneţk şi ale Republicii Populare Lugansk”, arată raportul ICG.
Raportul Stratfor prezintă întregul spectru al opţiunilor ruseşti în Ucraina, de la o invazie directă a unei jumătăţi din Ucraina până la o continuare a operaţiunilor de intensitate scăzută ce urmăresc să slăbească armata ucraineană, cauzând astfel probleme cronice de stabilitate pentru guvernul ucrainean deja tulburat.
Mai mult, raportul Stratfor a identificat deficienţe în capacitatea NATO de a opri sau de a respinge forţele ruseşti, o situaţie care ar necesita “active aeriene considerabile” în Ucraina. În cazul în care operaţiunile aeriene vor deveni necesare, raportul a estimat că NATO ar avea nevoie de aproximativ 30 de noi baze în Polonia, România, Slovacia, Bulgaria şi alte ţări din regiune. Această expansiune va necesita fonduri semnificative, cu mult peste bugetul recent stabilit pentru U.S. European Assurance Initiative, care a fost anunţat de secretarul american al Apărării Ashton Carter.
Rusia va avea partea sa de dificultăţi dacă va decide să urmeze un curs agresiv de acţiune în Ucraina. Cerinţele financiare, materiale şi umane ale unui astfel de curs ar necesita modificări dramatice în bugetul Moscovei.
“În prezent, există un meniu complet de opţiuni pe care le-ar putea lua atât Rusia cât şi statele UE”, a declarat la Kiev un diplomat dintr-un stat NATO. “Din păcate, opţiunile merg din rău în mai rău – şi fără un final fericit la orizont”.