Un atac cibernetic a provocat pana de curent din Ucraina, susţine SUA

Experţii în securitate au concluzionat că întreruperea curentului electric în vestul Ucrainei la sfârşitul anului trecut s-a datorat unui atac cibernetic.
(Captură Foto)

O pană masivă de curent în 23 decembrie 2015, care a afectat 225.000 de clienţi, a fost provocată de un atac cibernetic, a declarat joi Departamentul american al Securităţii Interne, fiind pentru prima dată când guvernul SUA a recunoscut oficial pana de curent ca fiind cauzată de hackeri.

Compania americană specializată în securitate cibernetică iSight Partners şi alţi cercetători în securitate au asociat incidentul cu un grup de hackeri ruşi, cunoscut sub numele de Sandworm.

Departamentul american al Securităţii Interne a declarat că evaluarea sa a fost bazată pe interviuri cu şase organizaţii ucrainene afectate de pana de curent, adăugând că investigatorii nu au reuşit să evalueze independent dovezile tehnice.

În timpul atacului, după instalarea unui program virusat de tip malware, hackerii au comutat de la distanţă întrerupătoarele de curent într-o manieră care a dus la blocarea curentului electric, a declarat Departamentul american al Securităţii Interne.

În plus, se crede că atacatorii au asaltat cu apeluri telefonice centrul pentru servicii-clienţi al reţelei de electricitate hackuite pentru a împiedica clienţii reali să anunţe pana de curent, conform unui raport publicat luna trecută de compania SANS Inc. din Washington.

Unii cercetători în securitate au criticat analiza furnizată de Departamentul american al Securităţii Interne, bănuind că aceasta a fost constrânsă de considerente legale.

„Dacă ar fi vorbit despre aceste lucruri cu două luni în urmă atunci ar fi fost util”, a declarat Robert Lee, director executiv al firmei pentru securitate cibernetică Dragos Security. “Dar în acest moment ei spun lucruri pe care le ştim deja”.