Gorbaciov: Se poate spune că Al Treilea război Mondial deja are loc

În ajunul aniversării a 85 de ani, fostul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, consideră că pericolul care atârna asupra planetei acum 30 de ani ameninţă întreaga lume şi astăzi.
Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov.
Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov. (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

Ultimul conducător al imperiului sovietic, Mihail Gorbaciov, cel care a iniţiat procesul de dezarmare nucleară şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a mărturisit, într-un interviu pentru REN TV, că în perioada în care el conducea o ţară imensă, Pământul se afla în pragul unui colaps, din cauza războiului nuclear şi a iernii nucleare care ar fi urmat. În opinia politicianului cu o experienţă de peste 50 de ani de muncă, în prezent, la peste 30 de ani, lumea a ajuns din nou foarte aproape de o mare catastrofă. Mai mult decât atât, potrivit acestuia, Războiul Rece, sau poate chiar şi Al Treilea Război Mondial se desfăşoară deja.

„Mulţi consideră, şi sunt de acord cu ei, că războiul civil deja are loc. Pot spune că se desfăşoară deja Al Treilea Război Mondial. Se împuşcă, chiar şi cu arme nucleare. Sunt utilizate arme de distrugere în masă. Cheltuielile militare au crescut enorm în ultima perioadă. (Se repetă) acelaşi scenariu care ne-a adus cândva pe marginea prăpastiei”, a declarat cel al cărui nume este legat de prăbuşirea comunismului şi a fostei Uniuni Sovietice.

După 55 de ani petrecuţi pe scena politică, Gorbaciov este convins că „un război nuclear este acum inadmisibil. Nu va exista niciun învingător. Către asta au mers generaţii întregi, de la Einstein la Russel. Cine a câştigat? Acum însă, utilizarea armelor nucleare este permisă chiar şi în cazuri de „apărare”. Ei cred că asta se va întâmpla într-un caz concret, local, însă este absolut greşit. Acest război dacă va începe, va însemna sfârşitul a tot ce există”.

În interviul dedicat aniversării politicianului, acesta a afirmat că nu intenţionează să se retragă din politică: „55 de ani petrecuţi în politică înseamnă ceva. Nu am alte planuri. De fapt, am doar unul – să nu stau deoparte”, adăugând că este sigur de faptul că „în acest moment traversăm o perioadă foarte periculoasă, care s-ar putea finaliza, cel puţin, cu un Război Rece. Acesta deja s-a început. Cel ce crede că va câştiga, se înşeală. Nu va ceda nimeni. E necesar un singur lucru – implicarea în politica mondială, constructivă şi orientarea spre pace”.

Gorbaciov a mărturisit, în final, că ar vrea să spună „stop” războaielor, „dar cum să spui stop când tot mai multe ţări se înarmează? Deci, pericolul este enorm”.

Menţionăm că declaraţiile fostului lider sovietic vin în contextul în care relaţia dintre Rusia şi Occident sunt foarte tensionate. Lucrurile au ajuns la limită mai ales după implicarea Kremlinului în Ucraina, care a dus la conflictul militar care a luat viaţa a zeci de mii de oameni şi impunerea de către Vest a sancţiunilor, care au dus la prăbuşirea Rusiei din punct de vedere economic.