Ştefan Gligor: „Nu renunţăm la dreptul nostru de a petrece referendumuri legislative”
alte articole
Comisia Electorală Centrală a respins vineri 12 ianuarie, cererea de înregistrare grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republicat legislativ în vederea anulării sistemul electoral mixt, cu votul a şase membri CEC din nouă.
În opinia preşedintelui grupului de iniţiativă, Ştefan Gligor, această decizie a Comisiei Electorale Centrale este în premieră o violare a dreptului constituţional al poporului Republicii Moldova să iniţieze referendumuri legislative şi să adopte legi.
„Comisia Electorală Centrală a acţionat ca un organ politic care s-a folosit de tot felul de pretexte care nu susţin nicio critică pentru a ne respinge cererea de înregistrare şi a negat voinţa a 735 de cetăţeni care s-au întrunit la 17 decembrie în şedinţa de constituire a grupului prin care am vrut şi intenţionăm în continuare să anulăm sistemul electoral mixt în baza argumentelor numeroase pe care le-am prezentat pe parcursul ultimului an şi inclusiv în cadrul şedinţei de constituire”, a declarat Ştefan Gligor în cadrul unei conferinţe de presă imediat după şedinţa CEC.
Ceea ce a făcut astăzi CEC nu este altceva decât că s-a declarat public clar în serviciu politic în faţa guvernării actuale şi că, de fapt, s-a discreditat atât în privinţa competenţei profesionale cât şi ca instituţie care este în serviciul poporului, consideră Gligor.
În cadrul şedinţei de vineri, CEC a afirmat că legislaţia nu poate fi modificată cu un an înainte de alegeri, argument considerat de către preşedintele grupului de iniţiativă drept mincinos, manipulator şi lipsit de orice substrat şi competenţă juridică.
Acesta a ţinut să explice că, potrivit argumentelor Comisiei de la Veneţia, sistemul electoral nu poate fi modificat cu un an înainte de alegeri, însă, a adăugat Gligor, ideea nu constă în modificarea sistemului electoral, ci în revenirea la sistemul vechi în baza căruia Moldova a activat pe parcursul deceniilor, „noi venim cu o iniţiativă de repunere în vigoare a sistemului electoral vechi proporţional în baza căruia toţi parlamentarii din RM au fost aleşi în actualul Parlament”.
Mai mult decât atât, Ştefan Gligor consideră că este corect ca actualii parlamentari, după ce au furat miliarde, au creat instituţii vădit dependente politic, au adus justiţia pe locul 105 din 109 la capitolul neîncredere în sistemul judiciar, să răspundă în faţa poporului în baza sistemului electoral prin care au venit şi nu să croiască unul nou pentru ei ca să cumpere deputaţi pe bani în 51 de circumscripţii electorale şi să mintă, manipuleze acest popor şi să preseteze rezultatul alegerilor parlamentare înainte ca acestea să înceapă.
Totodată, preşedintele grupului de iniţiativă a anunţat că luni va fi convocată şedinţa grupului de iniţiativă unde va fi dezbătută decizia adoptată de CEC şi se va decide planul de acţiuni de mai departe.
„Noi nu renunţăm la dreptul nostru de a petrece referendumurile legislative şi de a adopta legi care ar readuce acest stat la normalitate şi ne-ar asigura un sistem electoral cinstit, reprezentativ, care va permite poporului să-şi aleagă cu adevărat reprezentanţii în Parlament. Indiferent ce face această Comisie Electorală Centrală angajată politic noi vom acţiona în interesul oamenilor ca să avem normalitate în ţara asta odată şi odată. CEC a asamblat atât de multe argumente irelevante, trase de păr, care nu ţin nicio critică, încât este clar că s-au străduit să găsească măcar ceva”, a conchis Ştefan Gligor.