Steagul aşa-zisului Ţinut Partium, arborat la balconul lui Tokes. Gestul stârneşte controverse
alte articole
Laszlo Tokes are cinci steaguri arborate la cabinetul său, steagul Uniunii Europene, steagul revoluţiei maghiare şi româneşti, steagul Ţinutului Secuiesc, iar de vineri, şi al aşa-zisului Ţinut Partium, relatează crisana.ro.
Pentru arborarea steagului Ţinutului Secuiesc, Poliţia Locală Oradea a întocmit un proces-verbal prin care se solicită îndepărtarea drapelului, considerat "unul publicitar".
"Este absurdă numirea steagului ca fiind publicitar, deoarece nu implică niciun act de comerţ, ci exprimă doar cinismul reprezentanţilor puterii locale. Refuzăm cu hotărâre această calificare. Drept răspuns la acest calificativ umilitor, înjositor, arborăm steagul regiunii Partium şi cu intenţia de a continua calea democraţiei pe care am pornit cu 26 de ani în urmă spre o Românie, în care drepturile tuturor comunităţilor, etniilor vor fi respectate.
Declar în prezent că nu vom îndepărta, nu vom desfiinţa steagul secuiesc, ba, din contră, vom merge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu plângerea noastră şi drept răspuns arborăm acest steag. Arborarea steagului Partium este un fel de afirmare a identităţii noastre şi un protest împotriva dublei măsuri privind identitatea noastră şi cea a majorităţii româneşti. Noi, ca şi majoritatea, avem dreptul la folosirea simbolurilor şi steagurilor noastre.", a declarat Tokes Laszlo.
Drapelul aşa-zisului Ţinut Partium a fost realizat în urma unui concurs de idei, care s-a desfăşurat în urmă cu un an. Până în prezent el nu a fost folosit decât în cercurile şi reuniunile interne, acum fiind expus, oficial, public. Este format dintr-un fundal alb, pe care apar, cu roşu, o cruce dublă şi patru dungi orizontale ce semnifică cele patru râuri ale zonei (cele trei Crisuri şi Someşul).
Csomortanyi Istvan, liderul PPMT Oradea, a explicat că steagul Partium, ca şi cel al secuimii, s-a bazat pe vechi sigilii din principatul transilvănean. Crucea dublă este un simbol al creştinătăţii europene, iar cele patru dungi orizontale sunt cele patru râuri menţionate.
"La concursul de idei am folosit un text al Dietei de la Sebeş din anul 1659. Simbolurile sunt de trei secole şi jumătate, drapelul este compus din simbolurile respective. Din cauza ocupării Oradiei de către Imperiul Otoman, nici insigna şi nici ştampila (sigiliul - n.r.) de atunci nu s-au putut folosi din acest motiv. Practic, am continuat o hotărâre, am pus în practică o hotărâre de 350 de ani a Dietei transilvănene", a declarat Csomortanyi.