Cyrano de Bergerac un personaj demodat - Gerard Depardieu preferă bogăţia(presă)

Actorul francez Gerard Depardieu şi preşedintele rus, Vladimir Putin.
Actorul francez Gerard Depardieu şi preşedintele rus, Vladimir Putin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Decizia actorului francez Gerard Depardieu de a obţine cetăţenia rusă şi de a se muta în Federaţia Rusă a stârnit un val de comentarii în presa străină. În timp ce mass-media ruse jubilează, cele din Occident îşi exprimă dezaprobarea.

Actorul francez Gerard Depardieu a fost întâmpinat cu mare fast în republica autonomă Mordovia din Federaţia Rusă. Între timp, Parisul reacţionează dureros la decizia actorului de a pleca din ţară. 'Aici este foarte frumos, aici locuiesc oameni frumoşi şi sufletişti', a spus Depardieu în Mordovia. Actorul nu a menţionat, însă, că din această regiune este originară şi Nadejda Tolokonnikova, una dintre participantele trupei de punk-rock Pussy Riot, aflată în prezent în închisoare pentru o acţiune de protest anti-Putin. Unii comentatori i-au recomandat Parisului un pas de răspuns: conferirea cetăţeniei franceze pentru participantele Pussy Riot, notează cotidianul britanic The Times.

Moscova intenţionează să se folosească de venirea lui Depardieu pentru a demonstra că Rusia nu este acea ţară pe care o descriu mass-media din Occident. Posibil, în acelaşi timp Putin speră să sublinieze că în Rusia impozitul pe venit este de numai 13%.

The Times aminteşte un amănunt important: în data de 8 ianuarie Depardieu trebuie să compară în faţa justiţiei de la Paris, într-un dosar privind conducerea în stare de ebrietate.

Deja de câteva săptămâni Gerard Depardieu turnează în mod independent un film de aventuri despre imigraţia fiscală, ironizează cotidianul spaniol El Pais. Duminica aceasta s-a atins punctul culminant: Depardieu s-a contopit într-o largă îmbrăţişare cu Putin, i s-a înmânat paşaportul rusesc şi i s-a făcut propunerea de a deveni ministru al culturii în Mordovia. Oare poate fi comparată această căldură umană cu modul în care era tratat actorul în Franţa, unde era agasat cu plata impozitelor?, întreabă, ironic, publicaţia spaniolă.

Probabil, pe liderii noii patrii a lui Depardieu îi interesează nu atât cât impozit ar putea obţine de la el, ci cât de răsunătoare va fi publicitatea care ar putea fi stârnită de declaraţia actorului francez potrivit căreia Rusia este o 'mare democraţie'. Aceste cuvinte i-au debusolat până şi pe cei care îl acuză pe Hollande de faptul că le percepe cetăţenilor cinstiţi impozite strigătoare la cer. I-au debusolat la fel de mult ca şi vestea că Gerard Depardieu l-a ridicat în slăvi şi pe liderul autoritar al Ceceniei, Ramzan Kadîrov.

Între timp, liderii ţărilor din zona euro, copleşite de datorii, 'privesc cu jind la capitalurile concetăţenilor'. Însă ei sunt neputincioşi în faţa farmecului impozitului pe venit practicat în Rusia. În anii capitalismului Rusia a dat naştere multor bogaţi, iar acum s-a apucat probabil să momească milionari străini.

Recent, Depardieu a scris pe Twitter: 'Încă o dată mulţumesc pentru tot, Vladimir'. Putin este, probabil, încântat, conchide El Pais.

Preşedintele Putin s-a grăbit să-i acorde lui Gerard Depardieu cetăţenia rusă: liderul de la Moscova conştientizează că poate trage foloase de pe urma acestui gen nebunesc al actorului, este de părere directorul publicaţiei La Vanguardia, José Antich.

Fără îndoială, datorită noii sale cetăţenii Depardieu va economisi bani, ceea ce este foarte important într-o perioadă de criză. Însă, în acelaşi timp, primind cetăţenia rusă actorul francez a devenit garantul unui regim în care nivelul democraţiei este insuficient, iar cei care au divergenţe cu puterea se confruntă cu serioase probleme.

Acum Depardieu afirmă că admiră democraţia rusă, fapt care îi stârneşte uimirea lui José Antich, mai ales că, după cum aminteşte directorul La Vanguardia, tocmai Depardieu a fost cel ce l-a interpretat cândva pe Cyrano de Bergerac, care pentru convingerile sale a renunţat la bogăţie şi slavă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe