La alegerile parlamentare din februarie vor vota peste 51 de milioane de italieni (presa italiană)

Alegerile parlamentare programate pentru 24 şi 25 februarie, la care vor vota peste 51 de milioane de italieni, diferitele alianţe electorale, de dreapta, de centru şi de stânga, şi criticile aduse de numeroşi protagonişti ai politicii italiene lui Mario Monti, tehnocratul devenit politician, se află marţi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
(photos.com)
Epoch Times România
08.01.2013

Alegerile parlamentare programate pentru 24 şi 25 februarie, la care vor vota peste 51 de milioane de italieni, diferitele alianţe electorale, de dreapta, de centru şi de stânga, şi criticile aduse de numeroşi protagonişti ai politicii italiene lui Mario Monti, tehnocratul devenit politician, se află marţi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'La alegeri vor vota peste 51 de milioane de italieni', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că pe 24 şi 25 februarie sunt chemaţi la urne peste 51 de milioane de cetăţeni italieni, mai precis aproape 25 de milioane de bărbaţi şi peste 26 de milioane de femei, care îşi vor exprima preferinţele în 61.571 de secţii electorale. Italienii din străinătate cu drept de vot sunt peste 650.000.

În aceleaşi zile se va vota şi pentru alegerile regionale din Lombardia (nord), unde alegătorii sunt aproape opt milioane, în peste 9.200 de secţii electorale, în Lazio (centru) aproape cinci milioane de alegători, în peste 5.200 de secţii, şi în Molise (sud), unde alegătorii sunt peste 330.000 şi vor vota în aproape 400 de birouri electorale, precizează principalul cotidian roman.

În ceea ce priveşte 'calendarul electoral', alegerile legislative vor fi convocate oficial de Ministerul de Interne de la Roma pe data de 10 ianuarie, pe 11, 12 şi 13 ianuarie toate partidele şi mişcările politice vor trebui să depună la Ministerul de Interne simbolurile electorale, pe 20 şi 21 ianuarie se vor prezenta oficial toate candidaturile, iar pe data de 25 ianuarie va începe oficial campania electorală, numită în Italia 'propagandă electorală', relatează publicaţia amintită.

Cotidianul roman La Repubblica publică marţi şi un interviu cu primarul Florenţei, Matteo Renzi (37 de ani), din Partidul Democrat (PD, de centru -stânga), care afirmă că 'Mario Monti, în versiune politică, a devenit un demagog' care s-a aliat cu 'vechi lideri politici de centru', cum ar fi Pierferdinando Casini, liderul Uniunii de Centru (UdC) şi Gianfranco Fini, liderul partidului de centru-dreapta Viitor şi Libertate pentru Italia (FLI), 'care au intrat în Parlament pe vremea când echipa de fotbal AS Roma câştiga campionatul Italiei cu brazilianul Falcao', declară Matteo Renzi.

'Monti nu poate renova politica italiană cu personaje de genul lui Casini şi Fini. Italienii îi sunt recunoscători lui Monti pentru ceea ce a realizat în ultimul an, cu un guvern tehnocrat, dar credibilitatea politică este cu totul altceva, este valoarea cea mai importantă în politică', mai afirmă primarul din Florenţa, care asigură sprijin în campania electorală pentru liderul PD, Pierluigi Bersani, şi care se declară convins că PD va reuşi să câştige viitoarele alegeri legislative, fiind creditat în toate sondajele cu peste 30% din preferinţele de vot ale electoratului italian, semnalează publicaţia amintită.

'Toţi îl critică pe Monti', titrează La Stampa din Torino, care publică un articol despre alianţa dintre Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), partid fondat de fostul premier Silvio Berlusconi, şi partidul populist de dreapta Liga Nordului, un 'acord electoral' anunţat luni de Berlusconi, definit 'o alianţă care readuce în centrul politicii italiene vechea coaliţie de centru-dreapta, mai puţin puternică decât în 2008, dar încă interesantă'.

Obiectivul acestei alianţe de dreapta este acela de a 'cuceri' două regiuni din nordul ţării, Lombardia şi Veneto, deosebit de importante în ceea ce priveşte 'bătălia electorală' pentru victoria finală la Senat. Dacă coaliţia de centru-dreapta va câştiga alegerile în aceste două regiuni, Partidul Democrat nu va putea obţine majoritatea absolută la Senat şi nu va putea guverna ţara, în caz de victorie, fără o alianţă cu coaliţia de centru a lui Mario Monti, potrivit principalului cotidian torinez.

'Berlusconi anunţă o alianţă electorală cu Liga Nordului, dar problemele sunt numeroase', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că secretarul Ligii, Roberto Maroni (fost ministru de interne), l-a propus pe Giulio Tremonti (fost ministru al economiei) candidat al coaliţiei de centru-dreapta la funcţia de premier, în timp ce Berlusconi îl propune pe secretarul PdL, Angelino Alfano.

Singurul lucru sigur, în cazul unei victorii a coaliţiei de centru-dreapta, este că Berlusconi nu va fi premier. 'Dar cât va putea dura această alianţă dintre PdL şi Liga Nordului, dacă cei doi lideri nu sunt de acord asupra numelui candidatului la funcţia de prim-ministru al ţării?', se întreabă publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor