Iobăgie în stilul lui Lukaşenko în Belarus

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko.
Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko. (MAXIM SHIPENKOV/AFP/Getty Images)

Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Republicii Belarus, a semnat un decret menit să stopeze exodul cetăţenilor belaruşi spre alte ţări, în primul rând spre Rusia, unde salariile sunt mult mai mari. Sindicalistul belarus Aleksandr Iaroşiuk a declarat că această directivă duce la iobăgie, notează cotidianul berlinez Tageszeitung.

Deocamdată nu există date concrete privind numărul de cetăţeni belaruşi care au părăsit ţara, în condiţiile în care graniţele dintre Rusia şi Belarus sunt deschise, însă, potrivit sindicatelor, din Belarus, ţară cu o populaţie de 10 milioane, pleacă în fiecare an circa 150.000 de oameni. Potrivit lui Iaroşiuk, 85% dintre aceştia pleacă în Rusia, ceilalţi - în ţările vecine din Uniunea Europeană (UE), în primul rând în Polonia.

După cum explică Irina Buraga, jurnalistă de la Minsk, problema nu constă doar în salariile mici: specialiştii tineri şi calificaţi nu văd, în condiţiile unei reglementări drastice, posibilităţi pentru realizare. Chiar şi funcţionarii din eşaloanele superioare ale puterii belaruse recunosc că modelul economic în vigoare s-a epuizat, însă se tem să obiecteze deschis în faţa 'ultimului dictator al Europei', subliniază Iaroşiuk.

Tageszeitung precizează că în decretul prezidenţial un rol special îl joacă cei 20.000 de muncitori din cadrul industriei de prelucrare a lemnului, una importantă strategic. Un nou punct din contractele de muncă îi obligă pe aceştia, în cazul în care demisionează, să achite integral statului banii pe care i-a primit ca salariu. În cazul în care angajatul îşi găseşte un nou loc de muncă, această sumă îi este reţinută automat din noul salariu, însă dacă el nu-şi găseşte alt loc de muncă, muncitorul este nevoit să se întoarcă la fostul loc şi oricum să plătească o amendă, explică ziarul berlinez.

În opinia Irinei Buraga, prezentată în articol, este puţin probabil ca decretul lui Lukaşenko să schimbe ceva, pentru că 'situaţia din Belarus este atât de proastă', încât pleacă nu doar specialiştii calificaţi, ci chiar şi ţăranii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe