Statul Islamic vrea să dezlănţuie un atac total împotriva ”cruciaţilor”

Militant al grupării Statului Islamic.
Militant al grupării Statului Islamic. (Pavel Petre/ Epoch Times)

Într-un gest de extremism pur, liderii Statului Islamic (SI) i-au îndemnat pe susţinătorii grupul să-i atace pe cetăţenii ţărilor participante în coaliţia formată împotriva grupului, condusă de Statele Unite, relatează Reuters.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Statul Islamic, Abu Al-Adnani, l-a provocat pe preşedintele american, Barack Obama, dar şi pe ceilalţi ”cruciaţi” occidentali, printre care Franţa, Canada şi Australia.

Statele Unite construieşte o coaliţie internaţională pentru a combate grupul radical sunit, care a cucerit teritorii vaste în Irak şi Siria şi a efectuat mai multe executări în masă ale civililor.

Avioanele militare ale Statelor Unite şi ale Franţei au ţintit militanţii radicali de pe teritoriul Irakului. Mai multe state s-au arătat dispuse să participe la atacuri în cazul în care acestea vor continua împotriva grupului şi pe teritoriul Siriei.

Adnani a declarat că intervenţia militară condusă de Statele Unite va fi ”campania finală a cruciaţilor”, potrivit unei transcrieri publicate de SITE.

”Vor fi fărâmate şi înfrânte, aşa cum au fost sfărâmate şi înfrânte şi campaniile din trecut", a precizat Adnani în comunicatul care-i îndeamnă pe susţinătorii SI să atace cetăţeni din Statele Unite, Franţa, Canada, Australia şi alte ţări.

Obama a autorizat atacurile aeriene în Siria, ţintind să blocheze zonele de refugiu pentru militanţii Statului Islamic. Washington s-a angajat să acorde 500 de milioane de dolari pentru a-i înarma pe rebelii sirieni şi să trimită 1.600 de consilieri militari americani în Irak pentru a combate grupul.

În comunicatul său, Adnani i-a mai criticat pe liderii occidentali din cauza implicării militare în regiune şi l-a avertizat pe Obama că va repeta greşeala lui George W. Bush, care a lansat o invazie pe scară largă în Irak în 2003.

Chiar dacă Obama a exclus o misiune militară terestră împotriva SI, oficialii militari susţin că o campanie militară îndelungată în Irak şi posibil în Siria ar putea necesita în final o mai mare implicare a forţelor armate americane, inclusiv consilieri militari alături de forţele irakiene.

Statele Unite a raliat împotriva grupului terorist Statul Islamic o coaliţie militară formată din zece state arabe, cât şi mai multe state membre ale Alianţei Nord Atlantice. Grupul ultra-violent a fost condamnat internaţional pentru actele sale de barbarie din ultimele luni, inclusiv decapitarea a doi jurnalişti americani şi a unui lucrător umanitar britanic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe