Statul Islamic vrea să dezlănţuie un atac total împotriva ”cruciaţilor”
alte articole
Într-un gest de extremism pur, liderii Statului Islamic (SI) i-au îndemnat pe susţinătorii grupul să-i atace pe cetăţenii ţărilor participante în coaliţia formată împotriva grupului, condusă de Statele Unite, relatează Reuters.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Statul Islamic, Abu Al-Adnani, l-a provocat pe preşedintele american, Barack Obama, dar şi pe ceilalţi ”cruciaţi” occidentali, printre care Franţa, Canada şi Australia.
Statele Unite construieşte o coaliţie internaţională pentru a combate grupul radical sunit, care a cucerit teritorii vaste în Irak şi Siria şi a efectuat mai multe executări în masă ale civililor.
Avioanele militare ale Statelor Unite şi ale Franţei au ţintit militanţii radicali de pe teritoriul Irakului. Mai multe state s-au arătat dispuse să participe la atacuri în cazul în care acestea vor continua împotriva grupului şi pe teritoriul Siriei.
Adnani a declarat că intervenţia militară condusă de Statele Unite va fi ”campania finală a cruciaţilor”, potrivit unei transcrieri publicate de SITE.
”Vor fi fărâmate şi înfrânte, aşa cum au fost sfărâmate şi înfrânte şi campaniile din trecut", a precizat Adnani în comunicatul care-i îndeamnă pe susţinătorii SI să atace cetăţeni din Statele Unite, Franţa, Canada, Australia şi alte ţări.
Obama a autorizat atacurile aeriene în Siria, ţintind să blocheze zonele de refugiu pentru militanţii Statului Islamic. Washington s-a angajat să acorde 500 de milioane de dolari pentru a-i înarma pe rebelii sirieni şi să trimită 1.600 de consilieri militari americani în Irak pentru a combate grupul.
În comunicatul său, Adnani i-a mai criticat pe liderii occidentali din cauza implicării militare în regiune şi l-a avertizat pe Obama că va repeta greşeala lui George W. Bush, care a lansat o invazie pe scară largă în Irak în 2003.
Chiar dacă Obama a exclus o misiune militară terestră împotriva SI, oficialii militari susţin că o campanie militară îndelungată în Irak şi posibil în Siria ar putea necesita în final o mai mare implicare a forţelor armate americane, inclusiv consilieri militari alături de forţele irakiene.
Statele Unite a raliat împotriva grupului terorist Statul Islamic o coaliţie militară formată din zece state arabe, cât şi mai multe state membre ale Alianţei Nord Atlantice. Grupul ultra-violent a fost condamnat internaţional pentru actele sale de barbarie din ultimele luni, inclusiv decapitarea a doi jurnalişti americani şi a unui lucrător umanitar britanic.