Economiştii prezic o contractare a economiei ruse cu 3,6% pentru 2015
alte articole
Economia Rusiei va aluneca anul viitor înspre prima sa recesiune de la declanşarea crizei financiare globale şi inflaţia va fi aproape de două cifre, prezic economiştii într-un sondaj al Reuters, în contextul scăderii preţurilor la petrol şi a efectului sancţiunilor vestice.
Conform prezicerilor a 11 economişti, produsul intern brut va scădea cu 3,6% în 2015. După o creştere de doar 0,5% în acest an, recesiunea va impune o provocare pentru promisiunea făcută de liderul rus Vladimir Putin săptămâna trecută că Rusia va ieşi în cele din urmă din aceste vremuri grele.
De asemenea, economiştii au prezis că rubla va rămâne sub presiune, forţând Banca Centrală a Rusiei să menţină rate ridicate ale dobânzilor până aproape de jumătatea următorului an.
La începutul acestui an, analiştii au prezis că economia se va extinde cu 2% în 2014, dar de atunci aceasta a primit mai multe lovituri datorită scăderii neaşteptate a preţului la petrol, principalul bun de export al Rusiei. În plus, sancţiunile impuse împotriva Moscovei datorită rolului ei în criza ucraineană au redus foarte mult finanţările străine.
Vladimir Miklaşevski, economist la Danske Bank în Copenhaga, a făcut cea mai pesimistă previziune a PIB-ului rusesc în sondajul Reuters. El se aşteaptă ca economia Rusiei să se micşoreze cu 7,9% anul următor, atingând aproximativ acelaşi nivel înregistrat în timpul crizei din 2009.
“Ca urmare a problemelor geopolitice, a sancţiunilor vestice împotriva Federaţiei Ruse şi a răspunsului autorităţilor ruse în 2014, a avut loc o creştere semnificativă atât la preţurile consumatorilor cât şi la costul finanţărilor străine”, a declarat el.
Inflaţia este aşteptată să ajungă la 10,1% la sfârşitul acestui an, a arătat sondajul – aproape dublul ţintei de 5,5% pe care Banca Centrală a Rusiei a avut-o la începutul acestui an pentru 2014 – înainte să scadă la 9,2% în 2015.
Fostul ministru rus al Finanţelor Alexei Kudrin a declarat luni că se aşteaptă ca inflaţia să ajungă la 12-15% în 2015 deoarece ţara suferă de o criză economică deplină.
Devalorizarea rublei cu peste 40% în faţa dolarului în acest an a forţat Banca Centrală să crească ratele dobânzii de câteva ori. Cea mai recentă creştere de urgenţă cu 6,5%, în urmă cu câteva zile, a ridicat principala sa rată la 17%, un nivel care de fapt blochează împrumuturile comerciale.
Economiştii prevăd că Banca Centrală va începe să reducă ratele doar în cea de-a doua jumătate a anului următor şi doar dacă situaţia generală se îmbunătăţeşte.
Rubla a înregistrat o oarecare creştere în faţa dolarului în ultimele zile datorită stabilizării preţurilor la petrol şi a unei serii de măsuri luate de Banca Centrală şi de Ministerul rus al Finanţelor pentru susţinerea băncilor şi comprimarea lichidităţii rublei.
Totuşi, rubla încă are de înfruntat vremuri grele deoarece economiştii prevăd că sfârşitul anului se va încheia la nivelul de 60 de ruble pentru un dolar înainte să se stabilească la 50 ruble la sfârşitul anului 2015.
Olga Lapşina, economistă la Banca St. Petersburg, a declarat că rubla ar putea scădea în primul trimestru al anului următor datorită achitării unor datorii mari de către companiile ruse, dar că s-ar putea stabiliza ulterior.
Băncile şi companiile ruseşti vor avea de achitat datorii în valoare de 120 miliarde de dolari în decursul anului următor, conform Băncii Centrale a Rusiei.