Statele Unite au lansat o serie de atacuri aeriene împotriva Statului Islamic
alte articole
Forţele aeriene ale Statelor Unite au lansat, sâmbătă, o serie de atacuri aeriene în zona deţinută de gruparea ultra-violentă Statul Islamic în apropierea oraşului şiit Amerli, în nordul Irakului, şi a furnizat pe calea aerului mai multe pachete cu ajutoare umanitare pentru civilii blocaţi acolo.
Preşedintele american Barack Obama a autorizat desfăşurarea unor acţiuni militare mărind raza operaţiunilor militare în Irak pe fondul cererilor de ajutoare internaţionale provocate de pericolele la adresa populaţiei turkmene din Amerli.
Avioanele americane au transportat rapid peste 100 de pachete cu provizii, gest repetat şi de avioanele franceze, britanice şi australiene, semnalând că Statele Unite face eforturi să atragă aliaţi în confruntarea cu Statul Islamic.
Armata irakiană şi forţele kurde au luat avans faţă de militanţii Statului Islamic, sâmbătă, într-o ofensivă menită să spargă asediul asupra oraşului Amerli, care este înconjurat de militanţii radicali de peste două luni.
Rezidenţii înarmaţi din Amerli au reuşit să respingă atacurile militanţilor Statului Islamic, care consideră majoritatea şiită a populaţiei turkmene de acolo ca fiind paria. Peste 15.000 de persoane sunt blocate în oraş.
”La cererea guvernului din Irak, armata Statelor Unite a furnizat ajutoare umanitare în oraşul Amerli, care adăposteşte mii de turkmeni şiiţi, cărora li s-a tăiat accesul de la alimente, apă, şi resurse medicale în ultimele două luni, din cauza încercuirii miliţiilor Statului Islamic”, a declarat contraamiralul John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului.
Operaţiunile vor fi ”limitate ca teritoriu şi durată”, astfel încât să protejeze populaţia din Amerli, a declarat Kirby.
Avioanele militare au lovit trei autovehicule militare Humvee (americane, abandonate de armata irakiană), un blindat şi un autovehicul militar într-un punct controlat de militanţii Statului Islamic, potrivit Comandamentuluii Central al armatei, care conduce operaţiunile militare ale Statelor Unite în Orientul Mijlociu. ”Toate avioanele s-au retras din zonă în siguranţă”, s-a precizat într-un comunicat.
Militanţii islamici radicali au minat drumul capturat dintre cele două oraşe, îngreunând ofensiva irakiano-kurdă, care este sprijinită şi de forţele aeriene irakiene.
Obama a cerut lansarea atacurilor aeriene şi furnizarea de provizii în Irak la începutul acestei luni. Operaţiunea militară a fost justificată de necesitatea de a preveni o catastrofă umanitară după ce mii de etnici yazidi au fost izolaţi de militanţii Statului Islamic pe muntele Sinjar, în nordul Irakului.