Statele Unite au impus sancţiuni personale împotriva lui Plahotniuc şi a familiei sale

Igor Dodon, care încearcă să preia sistemul corupt al lui Plahotniuc, trebuie să ia aminte - mai devreme sau mai târziu, cei care comit crime împotriva propriului popor vor fi pedepsiţi, a afirmat Maia Sandu.
Andrian Candu, Vlad Plahotniuc şi Pavel Filip, lideri PDM
Andrian Candu, Vlad Plahotniuc şi Pavel Filip, lideri PDM (facebook.com/Dodon Igor)

Secretarul de stat american, Mike Pompeo a anunţat luni că fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc i s-a retras dreptul de a intra în Statele Unite, iar Departamentul de Stat american a precizat într-un comunicat că interdicţia se aplică şi soţiei şi copiilor săi.

Într-un mesaj pe Twitter, Pompeo a scris că „actele de corupţie comise de Vladimir Plahotniuc au subminat domnia legii şi au compromis în mod serios independenţa instituţiilor democratice”. „Statele Unite sunt alături de Moldova în lupta împotriva corupţiei”, a adăugat Secretarul de stat.

În context, fostul premier Maia Sandu a mulţumit Guvernului SUA că a dat curs solicitării „noastre” de a-l pedepsi pe Vlad Plahotniuc, făcând astfel dreptate cetăţenilor R. Moldova.

„SUA au impus sancţiuni personale împotriva lui Plahotniuc şi a familiei sale. Igor Dodon, care încearcă să preia sistemul corupt al lui Plahotniuc, trebuie să ia aminte: mai devreme sau mai târziu, cei care comit crime împotriva propriului popor vor fi pedepsiţi”, a conchis aceasta.

La rândul său, ex-ministrul de Interne Andrei Năstase a scris pe pagina sa de Facebook întrebând retoric: „Cine credea anul trecut, pe vremea asta, că va ajunge aici? Dar în 2016, pe vremea asta? Întotdeauna oamenii demni, cinstiţi şi curajoşi. Mulţumesc, Platforma Demnitate şi Adevăr!”.

Vlad Plahotniuc a fugit din R. Moldova imediat după ce fostul guvern de coaliţie Maia Sandu a preluat puterea. Ulterior, acesta a fost dat în urmărire internaţională pentru spălare de bani şi acte de corupţie.

Potrivit legislaţiei SUA, interdicţia menţionată se impune prin aşa-numita „desemnare” a unei persoane („designate”) de către Secretarul de Stat într-o declaraţie publică sau privată şi se aplică oficialităţilor (fostelor oficialităţi) ale unui guvern străin despre care Secretarul de stat are informaţii „credibile” că ar fi implicate în fapte serioase de corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe