Comerţul global în mare dificultate: Preţurile la containerele de marfă au scăzut cu 70% în 3 săptămâni

Preţurile de transport ale containerelor de marfă din Asia spre Europa de Nord au scăzut cu 70% în ultimele 3 săptămâni, generându-se temeri că această scădere ar putea indica o prăbuşire a comerţului global.
(Captură Foto)

“Această piaţă arată catastrofal şi preţurile reflectă acest lucru”, a avertizat unul dintre cei mai mari agenţi maritimi din lume (shipbroker) dar, mai important este faptul că scăderea de săptămâna trecută a Indexului Baltic Dry Freight la un nivel record are implicaţii cu adevărat terifiante.

Într-un moment de stabilitate tipic sezonieră pentru transportul de mărfuri şi, astfel, pentru comerţul global, Reuters a raportat că preţurile de transport ale containerelor de marfă din Asia spre Europa de Nord au scăzut cu 70% în ultimele peste 3 săptămâni. Această divergenţă aproape fără precedent a avut loc la o astfel de scară doar o singură dată... în 2008.

“Situaţia arată înfricoşător pentru piaţă şi se pare că aceasta va rămâne fără suflu în viitorul apropiat”, mai susţine shipbroker-ul.

Preţurile pentru transportul containerelor de marfă din porturile din Asia către cele din Europa de Nord au scăzut săptămâna trecută cu 27,9% la 295 de dolari pentru un container de 6 metri lungime (TEU), a declarat agenţiei de ştiri Reuters o sursă cu acces la datele Indexului Shanghai Containerized Freight.

Scăderea a venit după ce preţurile la containerele de mărfuri pe cea mai aglomerată rută din lume au scăzut cu 39,3% în urmă cu două săptămâni şi în condiţiile în care preţurile curente reflectă pierderi pentru companiile maritime de transport de containere.

Preţurile pentru transportul de containere cu mărfuri – care conţin totul, de la televizoare cu ecran plat până la îmbrăcăminte sport – din Asia către Europa de Nord au scăzut cu 70% în ultimele peste 3 săptămâni.

În cursul săptămânii trecute, aceste preţuri au scăzut cu 22,5% pentru transporturile de containere din Asia către Mediterană, cu 8,6% pentru transporturile din Asia către porturile de pe Coasta de Vest a SUA şi cu 8,0% în cazul transporturilor din Asia către porturile de pe Coasta de Est a SUA.

Dar şi mai îngrijorător este faptul că această scădere a preţurilor are loc tocmai în momentul în care industria de transport a mărfurilor în containere intră în perioada în care ar trebui să fie cea mai aglomerată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie