Stanomir: Pentru PSD vin vremuri grele. Ar putea ajunge remorca AUR / Partidul, în faţa unei dileme după victoria lui Nicuşor Dan

Analistul politic Ioan Stanomir a remarcat, într-o emisiune Digi24, că PSD se află acum într-o situaţie extrem de dificilă, după eşecurile electorale încasate sub conducerea lui Marcel Ciolacu. Ce jocuri va face acum, după victoria lui Nicuşor Dan? Va intra la guvernare într-o mare coaliţie cu PNL, USR, UDMR şi minorităţi, sau va merge în opoziţie şi ce tip de opoziţie va face?
"Problema europeană este foarte complicată pentru că, aşa cum se vede, Partidul Social-Democrat nu a fost atât de pro-european precum a zis. Să spunem că pentru PSD, care în ochii unora este pro-european, dar nu şi ai mei, pentru PSD vin vremuri grele. Pentru că electoratul PSD este, într-o oarecare măsură, absorbit de această mişcare care s-a organizat în jurul domnului Călin Georgescu şi în jurul domnului Simion. Aşa că pentru PSD, la ora actuală rămân de fapt două posibilităţi: fie ceva similar cu domnul Ponta, fie statutul de remorcă faţă de AUR. E greu de crezut, dar aşa arată lucrurile. Cred că pentru PSD, orice pretenţie de a fi pro-european, cu ghilimelele de rigoare, este trecută, iar ce va urma, cum s-a spus foarte bine, la negocierile cu guvernul va fi crucial. Pentru că şi aici PSD este în faţa unei dileme: în ce măsură rămâne fidel guvernării sau se retrage în opoziţie şi ce tip de opoziţie face", a precizat Ioan Stanomir.
Profesorul a subliniat că cetăţenii trebuie să fie conştienţi că, deşi sunt frumoase momentele de bucurie, ca bucuria să dureze în viaţă, bucuria trebuie să se întemeieze şi pe ceva solid.
"Un guvern minoritar susţinut de PSD este un dar otrăvit pe care PSD îl oferă acestei ţări, după ce PSD ne-a lăsat ca principală moştenire deficitul domnului Ciolacu împreună cu preşedintele Iohannis. Eu nu vreau să treacă o apariţie a mea fără să-l pomenesc pe principalul artizan al acestei catastrofe, numit Klaus Werner Iohannis, fostul nostru preşedinte pentru 10 ani. Iar domnul Simion, în acest moment, a reuşit ceva uluitor totuşi, dacă ne uităm la subţirimea mesajelor, la caracterul bizar, sinistru şi legionaroid al domnului Călin Georgescu. Un număr important dintre compatrioţii noştri au dat curs acestei chemări. Şi atunci, momentul nu este al jubilaţiei. Trebuie să ne întrebăm totuşi cum de după zece ani de guvernare sub spectrul stabilităţii noi ajungem în situaţia de a reconstrui o punte cu jumătate din ţara noastră. Plus că mai este şi această fractură cu diaspora, dacă vă uitaţi. Deci este limpede că, deşi ţara noastră este pe un trend ascendent, percepţia unei părţi dintre compatrioţii noştri nu este aceasta", a menţionat Ioan Stanomir.