Stanomir: Cum va reuşi Lasconi să fie mai vocală decât Şoşoacă sau Simion, că acolo creierul poate nu e atât de prezent, dar vocea e puternică

Ioan Stanomir
Andrei Pricopie
20.12.2024

Politologul Ioan Stanomir a criticat din nou, la Digi24, modul în care cei din USR conduşi de Elena Lasconi înţeleg să abordeze problema negocierilor pentru formarea noului Executiv.

"Eu cred că este limpede. Cerinţele USR nu sunt doar bizare, sunt de-a dreptul absurde. Nu poţi să te prezinţi în faţa unor partide politice şi să soliciţi demisia preşedintelui Republicii. Aşa ceva numai cei de la USR pot gândi. Şi faptul acesta dovedeşte încă o dată, nu numai cum spuneaţi, că au o proastă experienţă la guvernare şi o amintire proastă a propriilor guvernări, ci că, la ora actuală, se pare că sunt incapabili să înţeleagă că, poate, aşteptările cetăţenilor noştri, compatrioţilor noştri, se leagă nu de supralicitarea demagogiei, ci de un anumit calm care să vină după tot ce ni s-a întâmplat", a declarat Ioan Stanomir.

Profesorul de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti crede că, după ce un vas este pe cale să se scufunde, nu alegi un căpitan care se repede cu nava în primul recif sau în primul lanţ de stânci. Nu. Poate alegi un căpitan mai ponderat, care să vorbească cu secunzii, care să aibă o strategie, care să cârmească atunci când se iveşte stânca.

"Pentru că, în opoziţie, colegii de la USR vor descoperi personalităţi care sunt mai bine pregătite pentru opoziţie. Mă întreb cum va reuşi doamna Lasconi să fie mai vocală decât doamna Ana Maria Gavrilă sau decât doamna Diana Şoşoacă sau decât domnul George Simion, că acolo emisiile vocale sunt puternice, acolo creierul poate nu este atât de prezent, dar vocea este puternică. Adică, în competiţia demagogică, atunci când intri, îţi asumi un preţ", a precizat Ioan Stanomir.

În acelaşi timp, politologul a menţionat că este de acord că aceste partide s-ar putea să facă cea mai mare greşeală propunând acelaşi prim-ministru, pe Marcel Ciolacu.

Ce speră Elena Lasconi?

"Dar întrebarea este ce speră doamna Elena Lasconi? Speră să câştige alegeri prezidenţiale. Bun, le va câştiga. Poate să provoace alegeri anticipate. Dificil. Şi, dacă le provoacă, le va câştiga Uniunea Salvaţi România? E atât de sigură domnia sa că dintr-un partid de 10% ajunge un partid de 30% sau măcar 25%, care să poată propune prim-ministrul? Este fezabil acest scenariu? Sau nu cumva, dacă multiplici aceste consultări electorale în regim de anxietate, obţii rezultate contraproductive?

Oamenii nu sunt încântaţi să meargă permanent la urne şi să vadă că, indiferent ce votează, rezultatul este acelaşi. Oamenii doresc pur şi simplu să se tragă o linie şi să acceptăm că trebuie, în primul şi în primul rând, să avem alegeri libere şi corecte pentru preşedinte cât se poate de repede. Şi să avem un cabinet care să fie capabil să ia nişte măsuri rezonabile economic. Nu miracole. Cum este asta să adopţi bugetul României?

Aici este capcana demagogului. Demagogul se uită pe principiul 'strugurii sunt acri'. Când este vorba de alţii, nu este bine. Când este vorba de el, se poate. Ei criticau în trecut partidele tradiţionale că îşi confecţionează bugetele după aspiraţii şi după... Azi, colegii din USR, în frunte cu fosta candidată la preşedinţie Elena Lasconi, procedează la fel.

Întrebarea este: speră doamna Elena Lasconi să ia electoratul domnului Călin Georgescu şi, în loc să vorbească de tunelurile dacice, să vorbească de Klaus Iohannis? Mă îndoiesc. Pentru că, după câtă propagandă anti-Elena Lasconi s-a făcut în aceste săptămâni, tranziţia de la un candidat la altul va fi dificilă. Iar cu un asemenea comportament, electorat PNL, ce să mai zic de PSD, este greu să găsească doamna Elena Lasconi."

Candidatura lui Nicuşor Dan

"Cât despre Nicuşor Dan. Da, Nicuşor Dan este mult mai prudent. Pentru că Nicuşor Dan ştie să spună un lucru pe care poate îl aşteaptă atâţia români.

Dacă ne vom lovi mereu de aceleaşi teme care au divizat societatea, societatea noastră se va prăbuşi. Noi trebuie să gândim teme care să unească, nu teme care să... De exemplu, problema familiei. Eu cred că există capacitatea în sânul societăţii noastre de a cădea de acord asupra unui numitor comun în orice problemă. Dar, dacă vom exacerba tensiunile, dacă unii vor defila cu ateismul militant, alţii vor defila cu religiozitatea excesivă, unde se va ajunge? Clivajele acestea vor deveni un hău şi societatea va fi absorbită în ele.

Asta doreşte doamna Lasconi? Pe ce tip de preşedinte şi-ar dori domnia sa să fie? Mi se pare că este o schimbare radicală în raport cu preşedintele cu ramura de măslin din ultimele zile de campanie electorală prezidenţială.

Traian Băsescu i-a oferit câteva sfaturi Elenei Lasconi. Dar, ca să pricepi şi să aplici sfatul lui Traian Băsescu, trebuie să ai ceva din Traian Băsescu. Noi tindem să uităm că, dincolo de caracterul uneori destul de abraziv al fostului preşedinte Băsescu, se ascunde cineva cu o experienţă de viaţă, în bun şi în rău, enormă. Fusese căpitan de navă, traversase multe ministere, multe cabinete, fusese primar al Capitalei în luptă directă cu Adrian Năstase şi l-a înfrânt în campanii electorale prezidenţiale pe Adrian Năstase, ceea ce puţini au crezut.

Ca să nu mai spun că preşedintele Băsescu avea, şi chiar criticii săi recunosc, o enormă capacitate de a înţelege în timp real problemele interne şi externe. Marile sale merite au fost dublate de mari greşeli, dar numai oamenii mari fac lucruri mari şi imense greşeli. Traian Băsescu a fost, ştiu că voi fi extraordinar de impopular pentru ce spun, unul dintre marii noştri oameni de stat, care, în anumite momente, s-a coborât singur de pe soclu, dar acel soclu şi l-a făurit singur. Totuşi el l-a înlăturat pe Adrian Năstase, care se credea etern, şi a reuşit după aceea sa îl înfrângă pe Mircea Geoană, cel care era susţinut de un întreg establishment.

Ca atare, comparaţiile cu doamna Lasconi, oricât de măgulitoare, nu se susţin şi aş mai spune ceva.

Cred că este nedrept pentru femeile României să punem exclusiv problema în termeni de gen. Cred că femeile României nu se reduc la doamna Lasconi şi doamna Lasconi nu se reduce la femeile României. Cum nu s-au redus femeile României nici la Viorica Dăncilă, nici la Elena Udrea, nici la Elena Ceauşescu, că am avut-o viceprim-ministru.

Este asta România? Da. Totuşi, România este mai aproape de Alice Voinescu, de Elisabeta Rizea, de Monica Lovinescu, decât cei menţionaţi. Ca atare, problema e: nu te recomandă doar faptul de a fi femeie. Trebuie să onorezi, în primul rând, nişte angajamente care trec dincolo de bărbat sau femeie şi vizează România, care înseamnă bărbat şi femeie împreună, nu separat, şi cu siguranţă nu împotrivă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor