Europarlamentar român, oprit să intre în Transnistria

Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times)

Autorităţile separatiste din regiunea transnistreană nu au permis accesul în regiune a europarlamentatului român Siegfried Mureşan, informează radiochisinau.md.

Potrivit sursei citate, aflat într-o vizită de două zile în Republica Moldova, Siegfried Mureşan a intenţionat să discute şi cu elevii şi profesorii de la liceele cu predare în limba română din stânga Nistrului. Dorinţa sa a nu s-a transpus însă în practică, autorităţile transnistrene refuzându-i accesul în regiune, sub pretexul că cererea sa ar fi fost formulată prea din scurt:

”Am întreprins toate demersurile necesare începând cu săptămâna trecută. Aseară mi s-a comunicat că timpul este prea scurt şi nu mi s-a facilitat accesul. Sper să-mi fie permis data viitoare când vin la Chişinău”, a declarat eurodeputatul pentru Radio Chişinău.

Reamintim în context că instituţiile de învăţământ cu predare în limba română din Transnistria şi implicit profesorii, elevii şi părinţii au fost, de-a lungul timpului, ţinta a numeroase abuzuri din partea autorităţilor de la Tiraspol.

ONG-ul Promo-lex, iniţiator al campaniei "Salvaţi şcolile din Transnistria” arăta, într-un apel public lansat în luna mai a anului trecut, că situaţia profesorilor şi a elevilor de la şcolile cu predare în limba română se agravează de fiecare dată când administraţia de facto a regiunii doreşte să transmită un anumit mesaj sau să exercite anumite presiuni asupra autorităţilor de la Chişinău.

"Intimidările apar sub formă de: reţineri ilegale ale profesorilor, sechestrarea bunurilor materiale care aparţin instituţiilor de învăţământ, aplicarea amenzilor, organizarea discuţiilor cu părinţii elevilor unde se încearcă să fie convinşi să-şi transfere elevii la alte şcoli cu predare în grafie chirilică, intimidarea elevilor de către structurile de forţă, impunerea unor taxe de locaţiune mărite foarte mult şi alte acţiuni care urmăresc scopul de intimidare şi, în final, de închidere a acestor instituţii de învăţământ.", se preciza în apel.

Potrivit infoprut.ro, în urmă cu cinci zile, KGB-ul transnistrean a deschis dosar penal ONG-ului Promo-Lex, susţinând că organizaţia, care militează pentru respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, desfăşoară acţiuni menite să destabilizeze situaţia din zonă, cu sprijinul financiar al României, "subminând securitatea statului şi fundamentele Republicii Moldoveneşti Nistrene.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne