Spioni ruşi au făcut presiuni asupra unui sindicat canadian ca să obţină un contract aviatic
alte articole
S-ar putea ca serviciile secrete ruseşti să fi făcut presiuni asupra unui sindicat din Occident pe parcursul negocierilor cu o importantă companie aerospaţială în 2013, cu scopul de a obţine condiţii mai avantajoase pentru o corporaţie deţinută de statul rus, conform acuzaţiilor formulate împotriva bancherului rus Evgheni Buriakov de către autorităţile americane la sfârşitul lunii ianuarie.
Într-un raport de 26 de pagini al Departamentului american de Justiţie, un investigator al FBI a prezentat dovezi că Buriakov, în timp ce lucra ca angajat al birourilor Vnesheconombank din New York, a desfăşurat activităţi de colectare de informaţii pentru Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), conform unui articol publicat de The Moscow Times.
Unul dintre cazurile prezentate de FBI se concentrează pe un contract în valoare de câteva miliarde de dolari în sectorul aerospaţial, încheiat între o companie producătoare de avioane (identificată cu numele de Company-1 şi al cărei sediu nu este nici în SUA şi nici în Rusia) şi o importantă companie de stat rusă. Raportul susţine că această Company-1 nu numai că a vândut zeci de avioane companiei de stat ruse, dar a şi creat o linie de producţie în Rusia căreia i s-au opus reprezentanţii sindicatului din care făcea parte compania producătoare de avioane.
Printr-o serie de transcrieri ale unor discuţii telefonice şi de note investigative ale FBI privind activitatea lui Buriakov de a colecta informaţii despre Company-1, raportul Departamentului american de Justiţie descrie o imagine care se aseamănă remarcabil de mult cu un contract în valoare de 3,4 miliarde USD încheiat între compania canadiană Bombardier Aircraft şi Rostec, o companie rusească de stat ce acţionează în sectorul tehnologiei de apărare.
Acel acord a stipulat că Rostec va cumpăra aproximativ 100 de avioane comerciale Q-400, care urmau să fie produse la o nouă linie de fabricaţie din Rusia. Sindicatele muncii de care aparţinea Bombardier nu au acceptat ideea prea bine, promiţând că se vor opune oricărui plan care ar putea duce la pierderea de locuri de muncă în Canada.
Însă Buriakov a întocmit un plan pentru a pune presiune asupra sindicatelor care lucrau pentru Company-1, conform Departamentul de Justiţie.
De asemenea, Buriakov nu a participat la negocierile dintre Rostec şi Bombardier, a menţionat un purtător de cuvânt al Rostec pentru The Moscow Times.
În schimb, un purtător de cuvânt al Bombardier a declarat aceleiaşi publicaţii ruseşti că această companie încă analizează problema şi a refuzat să comenteze dacă şi cum ar avea de a face acest caz de spionaj cu compania Bombardier.
În 2013, Bombardier a fost de acord să construiască avioane în oraşul rusesc Ulianovsk, dar contractul a fost suspendat în septembrie 2014 în mijlocul unor tensiuni politice alimentate de criza continuă din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Rostec a declarat că decizia de a suspenda contractul se datorează eşecului de a se ajunge la un acord asupra parametrilor economici ai proiectului.
Rostec este administrată de Serghei Chemezov, un prieten vechi al preşedintelui rus Vladimir Putin. Se spune că prietenia acestora a început în timp ce lucrau pentru KGB în Dresda, Germania de Est, în anii 1980. Sub conducerea lui Chemezov, Rostec şi-a extins operaţiunile şi a ajuns să cuprindă aproximativ două treimi din industria rusă a apărării.
Fărâmituri de pâine
Raportul Departamentului american de Justiţie oferă un anumit număr de indicii care leagă cazul lui Buriakov de contractul încheiat de compania Bombardier în 2013 pentru a construi avioanele sale Q-400 în Rusia.
În noiembrie 2012 şi martie 2013, Buriakov aparent şi-a folosit acoperirea de bancher rus pentru a se întâlni în secret cu conducerea executivă a Company-1, şi în acelaşi timp a colectat informaţii şi a raportat SVR-ului în ceea ce priveşte progresul realizat în ceea ce priveşte contractul pentru producţia de avioane. De asemenea, Buriakov a înaintat o propunere Centrului din Moscova al SVR, în baza căreia Centrul putea să încerce să influenţeze cursul negocierilor în favoarea Rusiei”, conform FBI.
O conversaţie telefonică între intermediarii lui Buriakov la biroul SVR din New York, interceptată în 23 mai 2013, demonstrează că, în acest proiect, Rusia a fost interesată de transfer de tehnologie. Company-1 a susţinut la rândul ei contractul, din moment ce acesta oferea acces direct la o piaţă aviatică ce se dezvolta rapid.
Dar a existat o problemă: “Sindicatele au opus rezistenţă. Prin urmare, propunerea [de măsuri active] este orientată spre presiunea asupra sindicatelor şi a obţinerii, din partea companiei, a unei soluţii care este benefică pentru noi”, a fost citat ca afirmând Igor Sporişev, unul dintre cei doi diplomaţi ruşi implicaţi în raportul Departamentului de Justiţie.
Cu alte cuvinte, investigaţia a dezvăluit că SVR a avut planuri la mijlocul anului 2013 de a influenţa un sindicat să renunţe la opoziţia sa în favoarea planurilor unui producător major de avioane de a crea o linie de producţie în Rusia pentru avioanele sale.
Indiferent dacă Company-1 a fost sau nu Bombardier, compania canadiană a semnat în august 2013 contractele pentru a avansa proiectul. Aceste acorduri au condiţionat vânzarea a 100 de avioane Q-400 de producerea lor în Rusia.
Între timp, ziarul canadian The Globe and Mail a raportat la semnarea contractelor că sindicatul “Canadian Auto Workers” s-a opus acestora şi a promis că va lupta împotriva oricărei măsuri care periclitează locurile de muncă canadiene.
Dar acum proiectul este suspendat şi pentru moment muncitorii companiei Bombardier sunt mai liniştiţi. Criza din Ucraina şi harababura politică corespunzătoare, care au forţat multe companii să îşi suspende colaborările de altfel bănoase cu Rusia, sa luat amploaare şi încă nu se ştie când se va calma situaţia.
Luptele s-au reaprins în estul Ucrainei, în oraşe precum Mariupol şi Debalţeve sau pe aeroportul din Doneţk, iar numărul victimelor continuă să crească.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.