Rusia a încercat să manipuleze comerţul HFT pentru a zgudui piaţa, susţine SUA
alte articole
Rusia a încerat să folosească spioni pentru a obţine informaţii despre comerţul HFT (tranzacţionări de înaltă frecvenţă) într-o posibilă tentativă de a destabiliza financiară piaţa americană, conform unui document de tribunal publicat luni de guvernul american.
Tot luni, guvernul american a făcut o arestare şi a acuzat alţi doi diplomaţi pentru spionaj în favoarea Rusiei.
FBI susţine că cei trei căutau informaţii şi urmăreau să înfiinţeze un cerc de spionaj pentru a se informa în legătură cu mai multe subiecte, incluzând impactul sancţiunilor economice pe care SUA le-a impus asupra Rusiei şi un acord pentru producţia de avioane.
Dar unul dintre subiectele despre Rusia a dorit să cunoască mai mult este de fapt un subiect pe care însuşi guvernul SUA se chinuie să îl înţeleagă: tranzacţionările de înaltă frecvenţă (HFT). Rusia, aparent, a dorit să folosească acest tip de comerţ pentru a destabiliza piaţa americană.
O purtătoare de cuvânt pentru Intercontinental Exchange, care deţine NYSE (Bursa din New York), a refuzat să comenteze. Un email către biroul de presă al Ambasadei Rusiei din SUA a rămas pe moment fără răspuns.
Tranzacţionările de înaltă frecvenţă au fost învinuite de către unii analişti şi economişti pentru destabilizarea pieţelor.
În cartea “Flash Boys”, autorul Michael Lewis susţine că un număr surprinzător de mare dintre oamenii atraşi de marile bănci de pe Wall Street pentru a crea tehnologia pentru HFT sunt ruşi.
Lewis arată în cartea sa moduri în care bidding-ul electronic poate fi (şi a fost) folosit pentru a obţine avantaje materiale, atunci când afli tendinţa pieţei relativ la anumite acţiuni mai rapid decât competitorii tăi cu câteva milisecunde.