Intensificarea luptelor din Ucraina – un posibil răspuns pentru neinvitarea lui Putin la Auschwitz

Decizia de a nu-l invita pe liderul rus Vladimir Putin la ceremonia de săptămâna trecută, care a marcat 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz, a fost o greşeală strategică care va avea consecinţe dure asupra relaţiilor dintre SUA, UE şi Moscova, conform unor diplomaţi seniori.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.02.2015

Decizia de a nu-l invita pe liderul rus Vladimir Putin la ceremonia de săptămâna trecută, care a marcat 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz, a fost o greşeală strategică care va avea consecinţe dure asupra relaţiilor dintre SUA, UE şi Moscova, conform unor diplomaţi.

Un anumit număr de lideri mondiali au luat parte la ceremonia desfăşurată în fostul lagăr din Polonia. Totuşi, guvernul polonez a iniţiat decizia de a nu-l invita pe Putin. Conform diplomaţilor, decizia poloneză a fost coordonată cu guvernul american, care a susţinut pe deplin mişcarea. De asemenea, ţările europene par să îşi fi exprimat la rândul lor un acord tacit pentru această decizie, conform Jerusalem Post.

Surse importante de la sediul ONU din New York au declarat că Putin a fost atât de ofensat de această decizie încât sunt puţine şanse să o lase nepedepsită. “SUA şi Europa vor simţi din plin răspunsul pe care îl pregăteşte Putin”, a susţinut marţi un diplomat din New York.

Conform surselor, Putin nu a fost atât de supărat pe alte mişcări ale SUA şi UE care aveau implicaţii politice, precum decizia de a nu-l invita la summitul G8. De asemenea, Putin a vrut să transmită un mesaj prin neparticiparea sa la întâlnirea de anul trecut a Adunării Generale a ONU – un eveniment internaţional pe care liderul rus l-a folosit ca o metodă de a arăta oponenţilor săi din Occident că prezenţa lor în New York nu l-a impresionat.

Totuşi, mişcarea intenţionată de a-l exclude dintr-un eveniment internaţional ce urmărea să comemoreze un eveniment esenţial al celui de-al Doilea Război Mondial – un eveniment în care a fost implicată Armata Roşie, care a eliberat lagărul de la Auschwitz – a fost văzută de Putin ca o greşeală de neiertat care subminează povestea spusă de ruşi cu privire la fascism şi cursul războiului.

“Exluzându-l pe Putin a fost ca şi cum i s-a băgat un deget în ochi”, a afirmat un alt diplomat. “Pentru o mişcare precum aceasta, legată de rolul Rusiei în înfrângerea naziştilor, Putin nu va rămâne tăcut.”

Conform surselor, Putin va răspunde acestei insulte cu măsuri legate de conflictele şi crizele regionale, pe care Rusia, ca o putere mondială şi ca un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, are puterea de a le influenţa. Mişcările Rusiei nu vor putea fi evaluate foarte uşor de către SUA şi aliaţii lor vestici.

“Nu aş fi surprins dacă Rusia intensifică conflictul cu SUA asupra unor probleme precum conflictul sirian şi viitorul lui Bashar al-Assad sau dacă Putin îşi va exprima furia prin subminarea negocierilor nucleare cu Iranul şi a relaţiilor viitoare cu Teheranul”, a declarat un diplomat.

În plus, sursele din New York, care cer să rămână anonime, estimează că intensificarea recentă a luptelor din estul Ucrainei, între rebelii separatişti şi trupele guvernamentale, face parte din reacţia lui Putin la palma diplomatică pe care acesta consideră că a primit-o prin neinvitarea sa la ceremonia de la Auschwitz.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor