Serviciile germane de informaţii au ajutat NSA să acceseze un hub de Internet

O anchetă a parlamentului german a declarat că serviciul german de informaţii a furnizat NSA (Agenţia Naţională americană pentru Securitate) date filtrate dintr-un punct de Internet Exchange din Frankfurt, după aprobarea primită din partea Cancelariei din Berlin.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
05.12.2014

O anchetă a parlamentului german a declarat că serviciul german de informaţii a furnizat NSA (Agenţia Naţională americană pentru Securitate) date filtrate dintr-un punct de Internet Exchange din Frankfurt, după aprobarea primită din partea Cancelariei din Berlin.

Acest proiect, numit Eikonal, s-a finalizat în 2008.

Liderul proiectului “Eikonal”, din cadrul agenţiei germane de informaţii externe (BND), a declarat că însuşi operatorul punctului de exchange a avut dubii legale dar a fost convins după confirmarea primită din partea Cancelariei de atunci.

Serviciul federal de informaţii al Germaniei (BND) a furnizat date filtrate din 2004 până în 2008, când “americanii au văzut că nu mai pot extrage nimic pentru ei”, a declarat un martor care s-a adresat anchetei parlamentare germane şi care a fost citat de principala agenţie de ştiri germană, DPA.

În acea perioadă, Germania era guvernată la început de o coaliţie de centru-stânga condusă de cancelarul social democrat Gerhard Schröder, iar din octombrie 2005 de către primul cabinet al cancelarului Angela Merkel.

Legile stricte privind confidenţialitatea datelor sunt ancorate în Constituţia Germaniei, ca rezultat al dictaturii lui Hitler şi a practicilor folosite de Stasi pentru interceptarea comunicaţiilor în fosta Germanie de Est.

Liderul proiectului Eikonal a declarat că BND a folosit echipamentul NSA şi abilităţile de interceptare a liniilor hubului, incluzând apelurile telefonice, pentru a colecta date care treceau printr-o reţea complexă de filtre, ca apoi să le transmită unei unităţi BDA/NSA localizate în Bad Aibling, lângă München.

În octombrie, ziarul Süddeutsche Zeitung a declarat într-o anchetă că aceste filtre nu au funcţionat suficient de bine pentru a elimina toate datele despre germani.

Monitorizare în masă a operatorilor de telefonie mobilă de către NSA

Website-ul The Intercept a susţinut joi că documentele oferite de fostul angajat al NSA Edward Snowden au arătat că agenţia americană a spionat sute de operatori de telefonie mobilă.

În cadrul unei operaţiuni numite AURORAGOLD, NSA a monitorizat 1.200 de conturi de email ale unor operatori, căutând breşe în securitatea sistemelor lor şi colectând date mai ales când aceştia schimbau informaţii despre serviciile de roaming pentru clienţii din străinătate.

Pe parcursul anului 2012, au fost adunate în această manieră informaţii de la peste 70% dintre operatorii de telefonie mobilă din jurul lumii, a declarat The Intercept.

Anul trecut, s-a aflat că NSA – descifrând semnalul wireless folosit de GSM – a interceptat unul dintre telefoanele mobile ale cancelarului Angela Merkel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor