Spaniolii vor ca regele să redevină arbitru instituţional, iar catalanii nu cred în independenţa regiunii (revista presei)
alte articole
Mişcarea indignaţilor 15M marchează a doua aniversare ieşind în stradă, majoritatea spaniolilor vor ca Regele Juan Carlos să aibă inţiativa unui pact anticriză şi a reformei Constituţiei, majoritatea catalanilor nu cred posibilă independenţa regiunii, iar Partidul Popular, de la guvernare, îşi menţine puterea în comunităţile autonome spaniole, potrivit unui sondaj citat luni de câteva dintre cele mai importante cotidiene spaniole.
Doi miniştri din guvernul britanic cer ca ţara lor să iasă din UE, anunţă cotidianul El Pais pe prima pagină, cu observaţia că eurofobia îi divizează pe conservatori şi ajunge să 'contagieze' guvernul lui David Cameron. Cotidianul spaniol citat semnalează totodată că, ceea ce părea o himeră - ieşirea din Uniunea Europeană - acum apare mai reală. În plus, El Pais mai scrie luni şi despre faptul că mişcarea 15M a indignaţilor revine în stradă, după ce a marcat agenda politică a ţării în urmă cu doi ani, iar protagoniştii au noi cerinţe, pe măsura agravării crizei economice. În sfârşit, aceeaşi publicaţie anunţă pe prima pagină a ediţiei tipărite de luni că două treimi dintre catalani consideră că independenţa regiunii nu este posibilă, potrivit unui sondaj.
Cotidianul El Mundo anunţă, la rândul său, că 72% dintre spanioli vor ca Regele Juan Carlos să aibă iniţiativa unui pact anticriză, precum şi a reformei Constituţiei. Publicaţia citată semnalează că o majoritate covârşitoare vrea ca şeful statului să-şi recupereze funcţia instituţională de arbitru în cadrul dezbaterii politice, şi să sprijine pacte, acorduri şi consens pentru ca ţara să poată face faţă dramaticei crize economice.
ABC titrează luni că Fernando Alonso şi Rafael Nadal sunt eroii Spaniei, după ce au câştigat în competiţiile lor, în Barcelona şi Madrid. Cotidianul spaniol consideră că astfel, cei doi sportivi au dăruit fanilor spanioli 'o injecţie' de optimism odată cu victoriile lor. Pe de altă parte, ABC mai semnalează un fapt, tot pe prima pagină: în cazurile de corupţie nu vor mai fi folosiţi juraţi, întrucât noul cod penal va reduce la două - omuciderile şi crimele - cele 12 delicte pentru care până acum acuzaţii erau judecaţi de un tribunal popular.
Cotidianul La Vanguardia anunţă luni că PSOE (socialişti, în opoziţie la nivel central) nu este de acord cu consultările populare în comunităţile autonome spaniole, aşa cum cere filiala catalană a formaţiunii: în proiectul pentru reforma Constituţiei, socialiştii nu prevăd referendumuri, însă acceptă includerea în legea fundamentală a unor măsuri şi reguli de finanţare politică.
Partidul Popular îşi menţine puterea în comunităţile autonome spaniole, în cel mai prost moment cu putinţă, după cum consideră cotidianul La Razon. Conservatorii, care guvernează Spania la nivel central, depăşesc PSOE în 10 din cele 13 comunităţi autonome spaniole în care au trecut doi ani de la ultimul scrutin electoral şi şi-ar înnoi majoritatea absolută în 5 comunităţi autonome spaniole. În schimb, mai arată publicaţia citată, ar pierde majoritatea, deşi ar continua să fie partidul cel mai votat în Madrid, Cantabria şi Comunitatea Valenciană. În schimb, acelaşi sondaj arată că socialiştii se prăbuşesc în opţiunile de vot.