Guvernul se retrage la mănăstire în Toscana, probleme între premier şi vicepremier (presa italiană)
alte articole
Guvernul italian de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru, care s-a reunit, de duminică până luni, timp de aproape 24 de ore, la o mănăstire din Toscana, pentru a se cunoaşte mai bine, şi primele probleme care s-au ivit între premierul Enrico Letta şi vicepremierul Angelino Alfano, se află luni în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
'Guvernul se retrage la mănăstire, probleme între Letta şi Alfano', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că executivul s-a reunit, la invitaţia premierului Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga) nu pentru o reculegere spirituală, ci pentru a munci şi pentru a se cunoaşte mai bine. Miniştrii, a precizat Letta, îşi vor plăti din banii proprii (costul este de circa 200 de euro) participarea la această 'întâlnire informală a guvernului', care se desfăşoară la Abaţia Sarteano, lângă Spineto, în provincia Siena (în regiunea Toscana, din centrul Peninsulei), o splendidă mănăstire construită în secolul al XI-lea şi transformată într-un luxos centru de congrese.
Mare amator de fotbal, Letta a anunţat că această reuniune de 24 de ore cu cei 21 de miniştri ai cabinetului său, care se va desfăşura fără purtători de cuvânt şi fără secretare, a fost organizată 'pentru a se cunoaşte mai bine, pentru a programa, pentru a face o echipă mai bună, ca în vestiare', notează principalul cotidian roman.
Letta, care la vârsta de 46 de ani este unul dintre cei mai tineri şefi de guvern din Europa, trebuie să înfrunte la ora actuală o situaţie delicată, cu un guvern compus din personalităţi de dreapta şi de stânga (primul executiv italian de mare coaliţie după cel de-al Doilea Război Mondial) care până acum câteva săptămâni se atacau dur pe plan politic, relevă La Repubblica.
Potrivit aceluiaşi cotidian roman, cancelarul german Angela Merkel, cu experienţa sa privind 'marea coaliţie stânga-dreapta', a fost cea care i-a sugerat lui Letta să organizeze o astfel de întâlnire în stil american, de 'team building', care să stabilească legături mai strânse între membrii echipei sale. Letta a primit acelaşi sfat de la fostul premier italian de stânga Romano Prodi, care a organizat o astfel de reuniune între membrii cabinetului său, în 1997.
Dar la reuniunea de duminică seară au ieşit la iveală primele probleme între premierul Enrico Letta şi vicepremierul Angelino Alfano (secretar al partidului de dreapta Poporul Libertăţii, PdL). Motivul îl reprezintă participarea acestuia, împreună cu alţi doi miniştrii din PdL, Maurizio Lupi (ministrul transporturilor) şi Gaetano Quagliariello (ministrul reformelor), la o manifestaţie politică organizată de PdL vineri seară la Brescia împotriva magistraţilor 'politizaţi' de la Curtea de Apel din Milano. Magistraţii au confirmat recent condamnarea lui Silvio Berlusconi (fondator al PdL) la patru ani de închisoare - pedeapsă redusă la un an pe baza unei amnistii - pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, semnalează publicaţia amintită.
Letta a declarat că ceea ce s-a întâmplat la Brescia 'este inacceptabil' şi nu se va putea repeta şi a subliniat 'independenţa magistraturii'. Letta i-a mai invitat pe miniştrii din PdL să demonstreze 'simţ de responsabilitate' în acest moment delicat al vieţii politice şi sociale din Italia şi i-a sugerat vicepremierului Alfano (care este şi ministru de interne) 'să facă o distincţie netă între rolul său politic în cadrul PdL şi rolul său de guvern', potrivit La Repubblica.
Alfano a răspuns că revendică 'dreptul de a-l apăra pe Berlusconi' de atacurile magistraturii. În urma acestor discuţii aprinse, Letta a propus o soluţie de compromis şi le-a sugerat miniştrilor să nu mai participe la dezbateri televizate, în viitoarele luni.
'Executivul Letta s-a reunit în conclav, la mănăstire', scrie Corriere della Sera din Milano, care subliniază însă că acest 'conclav' organizat de Letta la o abaţie din Toscana 'a început în cel mai rău mod posibil, într-un climat plin de tensiune', din cauza participării a trei miniştri din PdL la manifestaţia organizată vinerea trecută la Brescia (nord) de Silvio Berlusconi, împotriva magistraţilor din Milano care l-au condamnat sub acuzaţia de fraudă fiscală.
Letta 'le interzice miniştrilor din PdL să mai participe la alte manifestaţii de protest împotriva magistraturii şi le interzice să ia parte la dezbateri televizate'. Premierul Enrico Letta a mai precizat că acest guvern de mare coaliţie nu va putea 'dura cu orice preţ', relevă principalul cotidian milanez.
'Guvernul la mănăstire, o rugăciune pentru Italia', scrie La Stampa din Torino, care precizează că ministrul economiei şi finanţelor, Fabrizio Saccomanni (71 de ani, fost director general al Băncii Italiei), a declarat că, în afară de a se certa, membrii executivului Letta vor încerca să discute şi despre teme importante şi urgente şi despre viitoarele priorităţi economice ale guvernului, printre care ipoteza de a elimina impozitul funciar pe locuinţa principală, IMU (Impozitul municipal unic).
'Executivul Letta face terapie de grup cu IMU', conchide publicaţia menţionată.