Un an de 'preşedinţie Putin': Doar cheltuieli nu înseamnă reformă

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (SERGEI KARPUKHIN / AFP / Getty Images)

În ziua învestirii sale, la 7 mai 2012, preşedintele rus Vladimir Putin a emis 11 decrete menite, în viziunea sa, să sporească bunăstarea poporului rus. Cotidianul elveţian Neue Zurcher Zeitung pune la îndoială eficienţa acestora, în condiţiile în care retorica reformistă a lui Putin se rezumă la majorarea de cheltuieli.

Potrivit acestor documente, guvernul sub conducerea lui Dmitri Medvedev trebuia, între altele, să se preocupe de înfiinţarea, până în 2020, a 25 de milioane de noi locuri de muncă, să asigure majorarea, până în 2015, a volumului de investiţii până la 25% din Produsul Intern Brut (PIB) şi, până în 2018, a speranţei medii de viaţă la 74 de ani.

După un an, cabinetul de miniştri i-a dat lui Putin raportul în legătură cu transpunerea în viaţă a acestor decrete. Încă din ajunul şedinţei de guvern la care a fost invitat Putin a devenit cunoscut faptul că la nivelul cabinetului de miniştri 'au fost realizate doar 40% dintre măsurile administrative solicitate de preşedinte', relatează Neue Zurcher Zeitung.

Potrivit cotidianului menţionat, Putin i-a atenţionat pe miniştri în legătură cu posibilitatea ca ei să creadă că decretele sale nu sunt obligatorii. Preşedintele rus şi-a exprimat nemulţumirea în special în privinţa utilizării surselor bugetare: 'banii rezervaţi pentru îndeplinirea decretelor rămân adesea neutilizaţi sau nu ajung la locul de destinaţie'. După cum precizează publicaţia elveţiană, din 192 de miliarde de ruble alocate scopurilor menţionate, au fost cheltuite mai puţin de 10%.

Faptul că retorica reformistă a lui Putin se rezumă la majorarea cheltuielilor este un caz tipic: preşedintele rus nu doreşte o însănătoşire dureroasă a economiei, subliniază Neue Zurcher Zeitung. Astfel, în timpul aceleiaşi şedinţe, preşedintele Putin a promis că vârsta de pensionare nu va fi majorată peste 55 de ani pentru femei şi peste 60 de ani pentru bărbaţi. În loc de aceasta, există planuri privind utilizarea unei părţi din fondurile caselor private de pensii pentru acoperirea găurilor din sistemul de stat de distribuire a fondurilor.

Este puţin probabil ca un asemenea amestec din partea statului să pună bazele bunăstării în Rusia, îşi exprimă îndoiala cotidianul elveţian.