Spania suspendă o sesiune a Parlamentului catalan. Separarea Cataloniei este incertă
alte articole
Ordinul de suspendare a amplificat una dintre cele mai mari crize politice care a lovit Spania în câteva decenii. Curtea Constituţională a precizat că a acceptat să ia în considerare o contestaţie legală intentată de Partidul Socialist Catalan anti-secesiune.
Preşedintele Parlamentului catalan a criticat mişcarea, susţinând că decizia Curţii Constituţionale afectează libertatea de exprimare.
Carme Forcadell a declarat că Parlamentul încă nu a luat nicio decizie dacă sesiunea de luni se va derula conform programului.
Ea a precizat: “Decizia instanţei de a suspenda sesiunea de luni, înainte ca aceasta să fi fost convocată în mod oficial, afectează libertatea de exprimare şi dreptul la iniţiativa a membrilor acestui Parlament şi arată încă o dată cum sunt folosite instanţele pentru a rezolva probleme politice”.
Referendumul pro-independenţă de săptămâna trecută a fost interzis de Madrid şi marcat de scene violente la secţiile de votare, unde poliţia spaniolă a încercat să oprească votul, conform ordinelor primite.
Premierul spaniol Mariano Rajoy i-a cerut joi liderului catalan, Carles Puigdemont, să abandoneze planurile de a declara unilateral independenţa de Spania, sau va risca să provoace pagube şi mai mari.
Într-un interviu cu agenţia de ştiri spaniolă EFE, Rajoy a declarat că soluţia la criza catalană este reîntoarcerea imediată la legalitate şi publicarea “unei declaraţii, cât mai curând posibil, în care să se specifice că nu va fi declarată unilateral independenţa”.
El nu a dat detalii, dar parlamentari din partidul de guvernământ au declarat că Rajoy, un conservator care a adoptat o linie dură în privinţa independenţei Cataloniei, ia în considerare măsuri fără precedent de a dizolva Parlamentul catalan şi de a declanşa alegeri regionale.
Oficialii catalani au publicat rezultatele preliminare ale referendumului, care au arătat un procentaj de 90% în favoarea secesiunii regiunii.
Dar prezenţa la vot a fost de doar 43%, în condiţiile în care catalanii care se opun secesiunii au boicotat referendumul. De asemenea, multe secţii de votare au fost închise şi poliţia a confiscat numeroase buletine de vot.
Puigdemont a declarat că nu îi este frică să fie arestat pentru organizarea referendumului, adăugând că nu mai este surprins de nimic din ceea ce face guvernul din Madrid. “Arestarea mea este de asemenea posibilă, ceea ce ar fi o măsură barbară”, a precizat el pentru publicaţia germană Bild.
Nici guvernul şi nici sectorul judiciar spaniol nu au ameninţat că îl vor aresta pe Puigdemont, deşi Madridul îl acuză că a încălcat legea prin ignorarea deciziei Curţii Constituţionale, care a a interzis desfăşurarea referendumului.
Într-un discurs televizat, Puigdemont şi-a reînnoit miercuri apelul pentru o mediere internaţională a crizei, susţinând că rezultatele referendumului vor trebui aplicate.
Rajoy a exclus medierea internaţională ca o soluţie pentru soluţionarea viitorului Cataloniei şi a făcut apel la discuţii politice cu toate partidele spaniole pentru a se găsi o soluţie, cu condiţia ca independenţa să nu fie pe masa discuţiilor.
Agresivitatea poliţiei împotriva votului din 1 octombrie, poziţia dură a lui Rajoy şi o intervenţie dură a Regelui Spaniei Felipe al VI-lea împotriva secesiunii par să stânjenească în mod serios planurile Cataloniei de a merge mai departe cu proiectul său.
“Vom merge până acolo unde vor dori oamenii. Dar, fără utilizarea forţei. Suntem mereu o mişcare paşnică. Şi, sunt sigur că Spania nu va fi capabilă să ignore dorinţa unui număr atât de mare de oameni”, a mai declarat Puigdemont pentru Bild.