Puigdemont îl critică pe Regele Spaniei pentru ignorarea deliberată a milioane de catalani pro-independenţă

Liderul catalan l-a acuzat pe Regele Spaniei că “ignoră milioanele de oameni” care au votat pentru independenţă. Afirmaţiile sale au fost făcute pe fondul amplificării tensiunilor pe străzile Barcelonei.
Demonstraţii pro-uniune, miercuri seară pe străzile Barcelonei (Getty Images)
Andrei Popescu
05.10.2017

Noaptea trecută, manifestanţii pro-Spania au ieşit pe străzile Barcelonei, în condiţiile în care naţiunea este în pragul dezbinării. Unii politicieni din Catalonia au estimat că independenţa ar putea fi asigurată la începutul săptămânii viitoare.

Belgianul Philippe Lambert, preşedintele grupului Verzilor în Parlamentul European, a declarat că actuala criză catalană “ameninţă spiritul integrării europene, chiar mai mult decât în cazul Brexitului”.

Experţii susţin că tensiunile dintre regiunea Catalonia şi Spania se află la cel mai înalt nivel de la prăbuşirea regimului Franco în anii 1970, în condiţiile în care la câteva zile după referendumul de duminică încă au loc ciocniri stradale.

După o serie de întâlniri ce au avut loc miercuri în Parlamentul regional catalan, parlamentarii pro-independenţă au cerut ca, într-o sesiune care ar urma să aibă loc luni, să se dezbată rezultatele finale ale votului.

“În funcţie de cum se vor desfăşura dezbaterile, ar putea fi declarată independenţa”, a afirmat o sursă a guvernului regional catalan.

Mireia Boya din partidul separatist radical de stânga CUP a declarat că va fi vorba de o “plenară pentru proclamarea republicii” Cataloniei independente.

Regele Felipe al VI-lea a declarat că referendumul este ilegal şi nedemocratic, oferind sprijinul guvernului naţional din Madrid.

Liderii catalani, “prin comportamentul lor iresponsabil, ar putea periclita stabilitatea economică şi socială a Cataloniei şi a întregii Spanii”, a afirmat regele.

Acuzându-i de “neloialitate”, Regele Felipe a declarat că statul trebuie “să asigure ordinea constituţională”.

Preşedintele catalan Carles Puigdemont a respins cu furie afirmaţiile regelui, susţinând într-un discurs televizat: “Regele a adoptat poziţia şi politicile guvernului (naţional), care au fost dezastruoase în ceea ce priveşte Catalonia. El ignoră în mod deliberat milioane de catalani”.

De asemenea, Puigdemont a acuzat guvernul naţional că a eşuat să răspundă propunerilor de mediere a crizei.

Tonul crizei s-a amplificat, Puigdemont denunţând atât intervenţia Regelui cât şi refuzul guvernului din Madrid de a purta discuţii pe tema referendumului.

“Guvernul nu va purta negocieri pentru ceva ilegal şi nu va accepta şantajul”, a precizat într-o declaraţie biroul premierului spaniol Mariano Rajoy.

Miercuri, au fost postate imagini cu un incident violent între două grupuri de tineri, unul purtând steaguri spaniole şi altul simboluri catalane. Tinerii s-au lovit cu pumnii după ce s-au insultat reciproc. Incidentul a avut loc în plină zi în cartierul Sarrià-Saint Gervasi din Barcelona.

Aparent, încăierarea a început după ce un tânăr l-a scuipat pe un membru al celuilalt grup. De asemenea, în timpul incidentului, un poliţist pe o motocicletă a intervenit pentru a opri violenţele, dar a ajuns la pământ.

Autorităţile catalane au declarat că aproximativ 90% dintre cei 2,26 milioane de participanţi la referendumul pentru independenţă din 1 octombrie au votat în favoarea separării de Spania. Oficialii au declarat că prezenţa la vot a fost de 42% din cei 5,34 milioane de alegători înregistraţi în regiune.

Curtea Constituţională a Spaniei a decis că referendumul este ilegal, iar poliţia spaniolă a intervenit pentru a bloca secţiile de votare în ziua votului. Aproximativ 900 de persoane au fost rănite în ciocnirile violente dintre forţele de ordine şi alegători.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor