Liderul catalan: referendumul pavează drumul pentru independenţa de Spania
alte articole
La câteva ore după disputatul referendum pro-independenţă de duminică, liderul catalan Carles Puigdemont a declarat că regiunea spaniolă Catalonia “şi-a câştigat dreptul de a avea un stat independent cu statutul unei republici”.
El a adăugat că rezultatele referendumului vor fi transmise “în zilele următoare” parlamentului catalan.
Unul dintre principalele ziare din Catalonia, La Vanguardia, a scris luni că, în următoarele zile, Puigdemont va face presiuni în Parlament pentru declararea unilateral a independenţei.
Dar Madridul susţine că votul nu este valid, respingându-l ca fiind ilegal pe temei constituţional. Guvernul central a ordonat poliţiei să oprească desfăşurarea referendumului.
Prezenţă redusă, confruntări violente
Guvernul regional al Cataloniei a raportat că 844 de civili au fost răniţi în timpul referendumului de duminică, în timp ce poliţia a încercat să submineze votul şi să îi oprească pe unii alegători să participe. Câţiva răniţi aparent sunt în stare gravă.
De asemenea, peste 30 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi în timpul incidentelor.
Forţele de ordine spaniole au tras cu gloanţe de cauciuc asupra manifestanţilor în faţa unei secţii de votare din Barcelona, pe fondul tensiunilor tot mai mari legate de disputatul referendum pentru independenţă.
Conform mass mediei locale, incidentul a avut loc în timp ce poliţiştii încercau să împrăştie o mulţime de alegători care îi împiedicau să plece cu buletinele de vot confiscate la o secţie de votare.
Ciocniri au izbucnit de asemenea în apropierea oraşului catalan Girona, unde liderul separatist Carles Puigdemont urma să îşi depună buletinul de vot. Imaginile televizate au arătat cum poliţiştii au intrat cu forţa în secţia de votare din Sant Julia de Ramis, folosind bastoane pentru a dispersa alegătorii şi distrugând o uşă din sticlă. Ofiţerii, înarmaţi cu scuturi şi căşti, au fost văzuţi târând persoane pe jos. După raid, Puigdemont şi-a depus votul la o altă secţie de votare, respectiv în satul Cornella del Terri.
După vot, un purtător de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull, a declarat că aproximativ 2,26 milioane de voturi au fost numărate – adică aproximativ 42% dintre alegătorii catalani. Dintre aceştia, peste 2 milioane au votat în favoarea secesiunii.
În plus, Turull a declarat că autorităţile estimează că un total de 770.000 de voturi au fost pierdute din cauza tulburărilor provocate de forţele de ordine în timpul referendumului.
“Patru sute de şcoli [folosite ca secţii de votare] au fost sigilate şi multe buletine de vot au fost furate în mod direct”, a adăugat el.
Frustrări
Primarul Barcelonei, Ada Colau, a cerut premierului conservator spaniol Mariano Rajoy să demisioneze după ce forţele de ordine spaniole au fost văzute lovind oameni cu pumnii şi picioarele pentru a opri votul.
Colau a declarat postului de televiziune TV3: “Rajoy a fost un laş, s-a ascuns în spatele procurorilor şi instanţelor. Astăzi el a trecut toate liniile roşii prin acţiunile poliţieneşti împotriva oamenilor de rând, a vârstnicilor, a familiilor care şi-au apărat drepturile fundamentale”.
În Madrid, opozanţii guvernului s-au adunat pe străzi în semn de solidaritate cu regiunea Catalonia, cerându-i lui Rajoy să se retragă.
Dar vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaria a apărat răspunsul poliţiei, susţinând duminică faptul că ofiţerii au acţionat cu “fermitate şi proporţional” ca răspuns la referendumul neconstituţional.
Peste 40 de sindicate şi asociaţii catalane au cerut ca marţi să se organizeze o grevă la nivelul întregii regiuni, invocându-se “încălcarea gravă a drepturilor şi libertăţilor”.